FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozdravlja odluku IAEA o Siriji

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 10. lipnja 2011.(Hina) - Sjedinjene Države pozdravile su rezoluciju upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kojom je utvrđeno da Sirija ne poštuje svoje međunarodne obveze glede nuklearne energije i zbog toga je prijavljena Vijeću sigurnosti UN-a.

"To je važan korak s obzirom na uznemirujuće nalaze u najnovijem izvješću IAEA, uključujući i onaj da Sirija odbija surađivati u istrazi IAEA i njezine pokušaje da izgradi tajni nuklearni reaktor u Dair Alzouru uz pomoć Sjeverne Koreje", kaže se u izjavi državne tajnice Hillary Clinton koju je objavio State Department.

"Mi pozdravljamo današnju akciju da se riješi taj problem s ozbiljnošću koju zaslužuje", dodaje se u priopćenju.

Najnovije izvješće IAEA-a opisuje vjerojatnu izgradnju tajnog nuklearnog reaktora, koja pokazuje da Sirija krši svoje obaveze neširenja nuklearnog oružja. Izvješće također bilježi da Sirija nastavlja odbijati suradnju s istragom IAEA i ulaže napore da se prikrije prava namjena objekta.

"Sirija mora u potpunosti surađivati s IAEA-om, pružajući potreban pristup svim stranicama, stavkama i informacijama vezanim uz istrage Dair Alzoura i dopustiti inspektorima IAEA-e da provjere je li Sirija u potpunosti sukladna svojem Sporazumu o jamstvima", navodi se u izvješću.

(Hina) xdh yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙