FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podnesen istražni zahtjev protiv Brodarca, Milankovića i Bošnjaka

Autor: ivuc
OSIJEK, 22. lipnja 2011.(Hina) - Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) iz Osijeka podnijelo je danas istražnom sucu tamošnjeg Županijskog suda zahtjev za provođenje istrage protiv Đure Brodarca, Vlade Milankovića i Drage Bošnjaka, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnoga stanovništva, na sisačkom području, 1991. i 1992. godine, izvijestilo je ŽDO na svojim mrežnim stranicama, ne navodeći imena osumnjičenika.

U priopćenju za javnost navodi se kako je protiv trojice okrivljenika, koji su, jučer oko 14 sati, privedeni u istražni centar osječkoga Županijskog suda, predloženo određivanje pritvora, zbog opasnosti od ometanja istrage i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela, za koje ih se tereti.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni Brodarac, od srpnja 1991. do lipnja 1992. godine, na području Siska i Banovine, tijekom oružane agresije paravojnih postrojbi dijela lokalnog srpskog stanovništva i pridruženih snaga JNA na ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, kao načelnik sisačke Policijske uprave, načelnik štaba Zapovjedništva banijsko-kordunskog područja i član Regionalnog kriznog štaba za Sisak i Baniju, bio ovlašten za izdavanje zapovijedi djelatnim i pričuvnim postrojbama u sastavu sisačke PU, Narodne zaštite i pričuvnog sastava Zbora narodne garde te odgovoran za poštivanje i primjenu normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila.

Tereti ga se da ništa nije poduzeo da se pripadnike njemu podređenih postrojba spriječi u neovlaštenim i nasilnim ulascima u kuće i stanove pripadnika srpske nacionalnosti, gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore, a prilikom ispitivanja fizički i psihički ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede. Tim je zlostavljanjima bilo izloženo najmanje 69 civila sa područja Siska, od čega je 31 osoba usmrćena, a Brodarca se sumnjiči da je, iako svjestan svih tih nezakonitih postupanja, i sam osobno naređivao protuzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti i sudjelovao u njihovom zlostavljanju.

Osnovano se sumnja da je drugoosumnjičeni Milanković (1962.), od srpnja 1991. do lipnja 1992., na području Siska i Banovine, kao zapovjednik djelatnih i pričuvnih postrojbi u sisačkoj PU, bio ovlašten za izdavanje zapovijedi te odgovoran za poštivanje i primjenu normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila. Tereti ga se da nije poduzeo ništa, iako je znao da njemu podređene osobe neovlašteno i nasilno ulaze u kuće i stanove pripadnika srpske nacionalnosti gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore, prilikom ispitivanja fizički i psihički ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede, pri čemu je 31 osoba usmrćena. Milankovića se sumnjiči da je nekoliko puta zapovijedio i osobno sudjelovao u nezakonitim napadima te fizičkom i psihičkom zlostavljanju osoba srpske nacionalnosti.

Trećeosumnjičenog Dragu Bošnjaka ŽDO sumnjiči da je tijekom kolovoza 1991. godine na području Siska i Banovine, kao pripadnik specijalne jedinice policije "Vukovi", protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila, organizirao i predvodio skupinu za sada nepoznatih pripadnika iste jedinice. Tereti ga se da je s pripadnicima te skupine neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti, pri čemu je usmrćeno osam osoba, što je dio od 31 osobe usmrćene kaznenim djelima, koja se stavljaju na teret trojici okrivljenika.

(Hina) xivuc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙