FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj "Đakovština" ustupljen đakovačkome Općinskom sudu

Autor: ivuc
OSIJEK, 14. lipnja 2011.(Hina) - Izvanraspravno vijeće osječkoga Županijskoga suda donijelo je rješenje kojim se taj sud proglašava "nenadležnim za postupanje" u kaznenom predmetu protiv bivšeg člana uprave tvrtke Đakovštine d.d. Paška Gašpara i ostalih okrivljenika za kazneno djelo zloporabe u gospodarskom poslovanju, objavio je taj sud na internetskim stranicama.

U priopćenju za javnost navodi se kako je, nakon pravomoćnosti tog rješenja, taj predmet danas ustupljen na postupanje stvarno i mjesno mjerodavnome Općinskom sudu u Đakovu.

Optužnicom koja obuhvaća ukupno šest osoba bivšeg se člana uprave Đakovštine Paška Gašpara tereti da je od siječnja 2009. do 25. siječnja prošle godine s nakanom da pribavi protupravnu imovinsku korist svojoj tvrtki "naložio 48-godišnjem okrivljeniku Ivanu Vuksanoviću kao odgovornom skladištaru" za strateške robne zalihe i voditelju skladišta u tom društvu da žitarice iz strateških zaliha (u vlasništvu Republike Hrvatske) i uskladištene žitarice te dio uljarica u vlasništvu drugih pravnih i fizičkih osoba dostavi na mljevenje i preradu u mlin dioničkog društva. Osumnjičeni su da su to učinili kako bi se dobiveni proizvodi prodali na tržištu, a dio preostalih uskladištenih uljarica izravno prodao trećim osobama.

To je bilo protivno odredbama Zakona o strateškim robnim zalihama, Zakona o obveznim odnosima te ugovora o uskladištenju sklopljenim s Ravnateljstvom robnih zaliha, a takvim su postupanjem trgovačkom društvu pribavili protupravnu imovinsku korist od 55,7 milijuna kuna i oštetili više fizičkih i pravnih osoba.

Pošto je osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) dostavilo ispravljenu optužnicu, iz činjeničnog opisa proistječe da okrivljenici novac nisu uzimali za sebe, nego u korist tvrtke pa je, umjesto prijašnjih kvalifikacija o zloporabi položaja i ovlasti, riječ o kaznenom djelu zloporabe u gospodarskom poslovanju koje je u ovlasti općinskih sudova, rekao je za Hinu glasnogovornik Županijskoga suda Miroslav Rožac.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙