FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"S Tinom u Vrgorcu" od 30. lipnja do 5. srpnja

Autor: mbuj
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Središnje obilježavanje 120. obljetnice rođenja Tina Ujevića održat će se u sklopu festivala "S Tinom u Vrgorcu" koji se od 30. lipnja do 5. srpnja održava u tom gradu pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i predsjednice vlade Jadranke Kosor, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Umjetnički ravnatelj festivala Goran Matović rekao je kako želi "u jednom dijelu svijeta uspostaviti teatar poezije" te različitim multimedijskim događanjima grad pretvoriti u grad poezije. "Ideja mi je bila da taj hrvatski kulturni prostor iziđe iz sumraka poezije, da poezija iskorači iz knjiga. Kulture se mjere po poletu stiha, a nama se pruža lijepa prilika da u Vrgorcu putem različitih programa predstavimo scenske portrete autora, književnika koji su se kretali po liniji civilizacijskog nomadizma i koji su djelovali u, moglo bi se reći, 'Ujevićevu zviježđu'", istaknuo je Matović na konferenciji održanoj u zagrebačkoj gostionici Blato "Tip Top".

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade "Tin Ujević" bit će proglašen u Vrgorcu, gdje će se ta nagrada dodjeljivati i ubuduće, rekao je predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač.

Festival se otvara u četvrtak, 30. lipnja, u vrgoračkom Gradskom parku praizvedbom "Vlado Gotovac - Domahujem životu", scenskim portretom toga autora u kojemu će sudjelovati Boris Svrtan, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Dinka Vuković i Goran Matović.

Na festivalskom programu je i večer posvećena Radovanu Ivšiću u kojoj sudjeluju Annie Le Brun, Petar Gudelj, Žarko Potočnjak i Goran Matović, a Dramska grupa Prve gimnazije iz Zagreba izvest će dijelove Ivšićeve drame "Kralj Gordogan".

Najavljujući program, organizatori su naglasili multimedijalno događanje "Vesna Parun - Kad bi se moglo otputovati" autora Gorana Matovića te svečanu izvedbu scenskoga kolaža "Tin Ujević: San i ludilo" koji je Matović dosad odigrao više od 1400 puta.

Festival će popratiti i dvodnevni Znanstveni kolokvij o Tinu.

Na završnoj večeri 5. srpnja, nakon uručenja nagrada za najbolje učeničke literarne i likovne radove nadahnute Ujevićevim djelom, bit će uručena i književna nagrada "Tin Ujević".

(Hina) xbma ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙