FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 21. svjetski festival animiranog filma "Animafest"

Autor: agrb
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Premijernom projekcijom filma "Iluzionist" večeras je u zagrebačkom kinu "Europa" počelo dugometražno izdanje 21. svjetskog festivala animiranog filma "Animafest", u okviru kojega će se do 5. lipnja u sedam programa prikazati 69 filmova, od čega i 47 kratkometražnih.

Film "Iluzionist" francuskog animatora i redatelja Sylvaina Chometa, priča o ostarjelom mađioničaru u čije trikove vjeruje još jedino djevojčica Alice, snimljen je prema neobjavljenom scenariju proslavljenog francuskog redatelja i glumca Jacquesa Tatija. Zagrebačkoj publici predstavljen je u programu posebnih projekcija, u kojemu će se prikazati još filmovi "Koralina i tajna ogledala" Henryja Selicka i "Simpsoni" Davida Silvermana, člana ovogodišnjeg žirija.

Novi umjetnički ravnatelj "Animafesta" Daniel Šuljić zahvalio je svojim prethodnicima što su festival, kako je rekao, doveli do vrhunske razine, izrazivši nadu da će festivalska ekipa održati tu kvalitetu, s obzirom da iduće godine slavi 40. obljetnicu postojanja.

Istaknuvši trud stotinjak profesionalaca i volontera koji rade "Animafest", njegove producentice Dana Budisavljević i Vjera Matković najavile su kako će se u narednih šest dana na festivalu prikazivati "filmovi za oči, kino za uši, kadrovi za dušu i tijelo".

Publiku su pozdravili i članovi ovogodišnjeg žirija, istaknuti nizozemski filmski autor Paul Driessen, dobitnik "Animafestove" nagrade za životno djelo 2002., hrvatska strip autorica i ilustratorica Dunja Janković koja predaje u školi za strip u Portlandu te David Silverman, jedan od redatelja proslavljenog američkog animiranog serijala "Simpsoni".

Potporu "Animafestu" i autorima animiranog filma izrazili su i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar te Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, koja je otvorila festival poželjevši dobrodošlicu inozemnim gostima.

Uz "Veliko natjecanje", u kojemu je devet dugometražnih animiranih filmova, i "Svjetske panorame", ove se godine održava novi program "Kino za uši", s kultnim animiranim glazbenim filmovima, potom "Majstori animacije" s retrospektivom Paula Driessena, dobitnika "Animafestove" nagrade za životno djelo 2002. i "Cartoon d'Or" koji predstavlja najbolje radove kratke animirane europske produkcije.

Festival je neslužbeno počeo još jutros u "Tuškancu" besplatnom projekcijom s desetak kratkometražnih animiranih filmova za najmlađe gledatelje.

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙