FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat znanosti: ministrica Dalić predlaže odustajanje od božićnica

Autor: dmar
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Ministrica financija Martina Dalić predložila je sindikatima javnih službi da zbog zabrinjavajućeg stanja državnih financija odustanu od božićnica za ovu godinu, izvijestio je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske.

Ministarica je na prošlotjednom sastanku s predstavnicima osam sindikata javnih službi upozorila da su svi pokazatelji državnih financija nepovoljni, a javnom sektoru, za razliku od privatnog sektora u kojem plaće padaju, plaće su čak malo rasle. Tu je, vjerojatno, mislila na prosvjetni dodatak od 2,2 posto koji zaposleni u prosvjeti dobivaju u kolovozu, objavio je Sindikat znanosti na svojoj web stranici.

Takvo stanje javnih financija opterećenje je za sve slabije gospodarstvo i predstavlja razlog visoke rizičnosti za strani kapital, uslijed čega ostaju visoke kamatne stope. Zato nema kredita, investicija i daljnjeg razvoja. Izlaz je, po mišljenju ministrice Dalić, jedino u daljnjem smanjenju javne potrošnje pa stoga predlaže sindikatima javnih službi odustajanje od božićnice za ovu godinu.

Sindikati su odbili ministričin prijedlog jer smatraju da cijena rada ne može biti uzrok ekonomskih teškoća i jer se plaće ponašaju slično BDP-u, tj. ne rastu. Osim toga, u državnom proračunu još je veliki broj stavki na rashodnoj strani koje zaslužuju rezanje prije nego plaće - subvencije, registar braniteljskih prava, neracionalnosti pojedinih sustava, neprovođene reformi, uštede u javnim poduzećima itd.

Sindikati javnih službi također ističu kako neki sektori, npr. bankarski i financijski, krizu nisu niti osjetili, pa je red da ih se napokon oporezuje.

Sindikalci su spremni pitanje božićnice razmotriti ponovno na jesen samo u slučaju loše turističke sezone, a u tom slučaju čelnici će konzultirati članove sindikata.

(Hina) xdm ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙