FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITUC: u 2010. ubijeno 90 sindikalnih aktivista

Autor: dmar
ZAGREB, 8. lipnja 2011. (Hina) - Tijekom prošle godine ubijeno je 90 sindikalnih aktivista, pokazuje godišnji izvještaj o kršenju sindikalnih prava u 2010. godini, koji je danas u sklopu zasjedanja Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) u Ženevi predstavila glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow, priopćio je Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Od 90 ubijenih sindikalaca, njih 49 stradalo je u Kolumbiji, a dodatno je zabilježeno 75 prijetnji smrću i najmanje 2.500 uhićenja. Najmanje 5.000 sindikalnih članova otpušteno je zbog sindikalnog djelovanja, kaže se u priopćenju.

To pokazuje kako se širom svijeta radnici, zajednice i stanovništvo pokušavaju izboriti za osnovno pravo dostojanstvenog rada i dostojanstvenog života, a u mnogim zemljama ti se ljudi suočavaju s otpuštanjem, nasiljem, te u ekstremnim slučajevima i ubojstvima koje organiziraju vlade, poslodavci ili kompanije, rekla je Burrow.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Hrvatsku naglašava se da fleksibilni radni odnosi i antisindikalni pritisak privatnih poslodavaca otežavaju organiziranje sindikata. Sindikalno organiziranje otežava i veliki broj ugovora na određeno vrijeme, a radnici se boje da će im sindikalno organiziranje značiti neprodužavanje ugovora o radu.

Isto tako, i uz određena poboljšanja, provođenje zakona putem sudskog sustava ostaje sporo, a inspekcije rada slabe. Najmanje četiri sindikalna povjerenika su nezakonito otpuštena, a troje sindikalnih aktivista je izgubilo svoja radna mjesta zbog organiziranja štrajka, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙