FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati pozdravljaju završetak pregovora s EU

Autor: dmar
ZAGREB, 10. lipnja 2011. (Hina) - Sindikati pozdravljaju današnji prijedlog Europske komisije o završetku pregovora o pristupanju Hrvatske EU i nadaju se da će se Vlada sada fokusirati na rješavanje gospodarskih problema.

Tome cilju bilo je puno toga podređeno, pa će nakon današnje vijesti iz Bruxellesa Vlada valjda napokon svoje djelovanje usmjeriti na gospodarstvo, ocijenio je u izjavi za Hinu predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević. No, sam završetak pregovora, smatra Matijašević, bez ozbiljnih reformi neće Hrvatskoj donijeti spektakularan uspjeh.

Slično razmišlja i čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel koji prvenstveno želi da se svi zakoni koji su doneseni radi Hrvatskog priključenja EU doista počnu primjenjivati. Do primanja Hrvatske u članstvo EU mora biti riješen problem neisplate plaća, a nakon ulaska vjerujem da ćemo daleko lakše pregovarati o visini plaća i standardu radnika, kaže Novosel.

Ulazak Hrvatske u zajednicu europskih država trebao bi donijeti prosperitet gospodarstvu, a time i radnicima, no bojimo se da je hrvatska vlast sve uloge stavila na tu kartu, pa će ovako zapuštena Hrvatska "na koljenima" ulaziti u EU, što će na svojim leđima najviše osjetiti radnici i građani, smatra predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Stoga preostalo vrijeme do 1. srpnja 2013. treba maksimalno iskoristiti za jačanje položaja hrvatskih radnika, što znači da se hrvatskim zagovornicima neoliberalizma ne smije dopustiti utjecaj na izmjene radnog zakonodavstva koje bi značile fleksibilizaciju tržišta rada i daljnju deregulaciju hrvatskog gospodarstva, ističe Sever.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙