FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinari obaviješteni o nezakonitu vađenju šljunka i pijeska iz Drave kod Pitomače

Autor: mbuj
LEGRAD, 17. lipnja 2011. (Hina) - Studijsko putovanje novinara, koje je organizirala Svjetska zaklada za zaštitu prirode WWF radi upoznavanja s budućim UNESCO-ovim rezervatom biosfere Mura - Drava - Dunav, završilo je večeras upozorenjem na ilegalno vađenje šljunka i pijeska iz rijeke Drave na predjelu Đuretina kod Pitomače te kanaliziranja ušća Mure u Dravu u posebnom rezervatu Veliki Pažut kod Legrada.

Na studijskom putovanju od 15. do 17. lipnja sudjelovala su 23 novinara iz Austrije, Madžarske, Njemačke, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Aktivisti WWF-a i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode su u nazočnosti novinara na lokaciji Đuretina istaknuli transparent na kojemu je pisalo "Sačuvajmo 'europsku Amazonu' - stop regulaciji Dunava, Drave i Mure" te se potom razišli.

Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode istaknuo je da se na toj lokaciji ilegalno vadi šljunak i pijesak iz rijeke Drave od 2005. i na taj način uništava jedinstveno prirodno bogatstvo tog područja.

"Pretjerano iskapanje sedimenta iz Drave uzrokuje pad razine nadzemnih i podzemnih voda, što ugrožava lokalno stanovništvo, zalihe pitke vode i sve ostale djelatnosti poput šumarstva, poljoprivrede i turizma", ustvrdio je.

Voditelj projekta rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav iz WWF-a Arno Mohl ocijenio je kako je vađenje sedimenta iz Drave vrlo velik problem jer utječe na najvrjednije prirodne vrijednosti koje nisu samo prirodne vrijednosti Hrvatske već i cijele Europe. Rekao je da su o tome izvijestili hrvatsku vladu i Europsku komisiju kako bio se prestalo iskapanje pijeska i šljunka iz Drave i ostalih hrvatskih rijeka. Također je rekao kako se nada da će Hrvatska poštivati nacionalni zakon jer je Zakonom o vodama to već zabranjeno te europske i međunarodne propise.

U Velikom Pažutu kod Legrada aktivisti su u nazočnosti novinara zatražili da se odustane od projekta regulacije ušća Mure u Dravu te primjereno zaštiti taj prostor kako bi dobio status posebnoga hidromorfološkog rezervata.

(Hina) xmbuj ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙