FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studijsko putovanje novinara u budući rezervat biosfere

Autor: mbuj
KARANAC, 15. lipnja 2011. (Hina) - Dvadesettroje novinara iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske počelo je danas studijsko putovanje u budući rezervat biosfere koji se proteže na 8000 četvornih kilometara uzduž 700 kilometara prirodnog toka rijeka Mure, Drave i Dunava, i to kroz tih pet država.

To je područje stanište za više od četvrt milijuna ptica močvarica te za mnoge sisavce, vodozemce i gmazove.

Taj će rezervat nakon proglašenja biti najveće europsko riječno zaštićeno područje i najvidljivija prirodna veza između zapadne i istočne Europe, istaknuo je novinarima predstavnik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode Tibor Mikuška. Dodao je kako nevladine udruge očekuju proglašenje tog rezervata biosfere u iduće tri godine.

Novinari su danas posjetili obalu Drave s mađarske strane, uređenu još u doba Habsburške Monarhije, a sutra će posjetiti Park prirode "Kopački rit".

Osim razgledanja dijmljiva krajolika doznat će i s kakvim se prijetnjama suočava to prorodno područje, poput regulacije rijeka i vađenja pijeska i šljunka te intenzivnog šumarstva i lovstva, kazao je Mikuška.

To novinarsko studijsko putovanje organizira Svjetska zaklada za zaštitu prirode WWF u suradnji s Euronaturom i lokalnim partnerskim nevladinim udrugama.

Cilj putovanja je novinarima pokazati "Europsku Amazonu", jedno od najvećih preostalih poplavnih područja u ovom dijelu Europe.

Svjetska zaklada za zaštitu prirode WWF u ožujku je ove godine s partnerskim udrugama pridonijela potpisivanju ministarskog dogovora između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije da se prvim zaštićenim područjem, koje se proteže kroz tih pet država, proglasi Prekogranični UNESCO-ov rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav.

(Hina) xmbuj ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙