FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bebić: o istražnom povjerenstvu za Grbića tek najesen

Autor: trub
ZAGREB, 10. lipnja 2011.(Hina) - Hrvatski sabor će tek najesen odlučivati o uvrštavanju u dnevni red oporbenog zahtjeva za osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica oko uloge ravnatelja policije Olivera Grbića u podnošenju anonimnih prijava protiv oporbenih političara, izvijestio je danas predsjednik parlamenta Luka Bebić.

Podsjetivši da mu je njegova stranka zahtjev za osnivanje povjerenstva uputila još 25. svibnja te da se Poslovniku ta točka u dnevni red uvrštava na prvoj mogućoj sjednici, Nenad Stazić je u ime SDP-a Bebića upitao zašto taj prijedlog još nije uvršten u dnevni red aktualne sjednice koja je, suprotno ranijim najavama, produljena do ljetne stanke.

Bebić mu je odgovorio kako sjednica traje dulje nego je uobičajeno, te da će Sabor o uvrštavanju u dnevni red točke o osnivanju povjerenstva odlučivati na idućoj sjednici, dakle najesen.

Iako je Odbor za pravosuđe, u kojemu većinu ima HDZ, prije tri dana predložio Saboru da ga tek primi na znanje, HDZ-ovim zaključkom, koji je dobio potporu većine zastupnika, izvješće pučkog pravobranitelja Jurice Malčića za 2010. danas je ipak prihvaćeno.

U pogledu Malčićevih ocjena u izvješću vezano uz pravosuđe i državnu upravu, Sabor, sukladno HDZ-ovu zaključku, smatra da su izvršeni veliki pomaci i provedene reforme u pogledu izbora i napredovanja sudaca i učvršćenju jačanja neovisnosti sudbene vlasti te znatni pomaci u depolitizaciju uprave. Sabor stoga poziva na nastavak daljnjih reformi usmjerenih na jačanje neovisnosti sudbene vlasti i depolitizaciju uprave.

Prihvaćeno je i Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provedbi kadrovske politike i stanju u Oružanim snagama RH, kao i ono o sudjelovanju pripadnika OSRH u misiji ISAF u Afganistanu od 1. listopada 2009. do 31. kolovoza 2010. godine.

Prihvaćeno je i Godišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna te izvješće o radu Hrvatske banke za obnovu i razvoj, oba za 2010.

Zastupnici su prihvatili i izvješće Državne geodetske uprave o obavljenim poslovima i utrošenim sredstvima na izradu tehničke dokumentacije za popis stanovništva, kućanstava i stanova. Njihovu potporu dobila su i izvješća o izvršenju provedbenih planova statističkih aktivnosti od 2009. do ove godine, te o ostvarivanju prava na pravnu pomoć u prošloj godini.

Sabor je prihvatio Odluku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije EU za temeljna prava.

Na prijedlog Odbora za obitelj, mladež i šport, zastupnici su imenovali članove Odbora za dodjelu Nagradu za promicanje prava djeteta.

U sabornici je u tijeku tajno glasanje o novom sastavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

(Hina) xtr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙