FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čakavski sabor primio u svoje redove Čakavski sabor iz Gradišća

Autor: fder
NOVI VINODOLSKI, 4. lipnja 2011. (Hina) - Prvi put u svojem djelovanju dugom 42 godine Čakavski sabor prešao je državne granice i prihvatio u svoje članstvo Katedru Čakavskog sabora Gradišćanskih Hrvata iz Austrije, odlučeno je i istaknuto na današnjoj izbornoj skupštini Čakavskog sabora Žminj što je održana u Novom Vinodolskom.

Na skupu pedesetak čelnika katedara Čakavskog sabora što djeluju na području Istre, Hrvatskog primorja, Like, te Karlovačke i Zagrebačke županije za predsjednika Skupštine Čakavskog sabora ponovno je izabran dr. Slavko Krajcar.

Temeljna zadaća Čakavskog sabora je očuvanje čakavskog idioma kao odrednice naroda i kulturne baštine koji je opstao na ovim podnebljima i uspješno odolijeva kroz mnoga turbulentna stoljeća i različite povijesne kušnje, istaknuto je na današnjem skupu u Novom Vinodolskom.

Čakavski sabor je kulturna udruga sa sjedištem u Žminju. Formalno je osnovan je 5. veljače 1970., a prethodilo mu je osnivanje Sabora čakavskoga pjesništva 8. lipnja 1969. Inicijator i glavni pokretač osnivanja Čakavskog sabora bio je književnik Zvane Črnja. Čakavski sabor danas djeluje kao svojevrsna udruga svojih katedara.

(Hina) xfder ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙