FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori RH-EU - Poglavlje 23

Autor: nbar
ZAGREB, 17. lipnja 2011. (Hina) - Hina donosi sažetak 35 pregovaračkih poglavlja između Republike Hrvatske i Europske unije, po svakom poglavlju.

23 – PRAVOSUĐE I TEMELJNA PRAVA

Europski standardi u ovom poglavlju odnose se na jačanje neovisnosti, nepristranosti i profesionalnosti u pravosuđu, provedbu mjera prevencije i borbe protiv korupcije, te očuvanje visokih standarda zaštite ljudskih prava i prava manjina. Ostvarenje navedenih vrijednosti cilj je koji Hrvatska dijeli s državama članicama Europske unije.

- Aktivnosti i reforme koje Hrvatska provodi u okviru borbe protiv korupcije jedan su od najvećih dobitaka za građane. Izgrađen je snažan zakonodavni i institucionalni okvir za otkrivanje, progon i sankcioniranje korupcije i organiziranog kriminala. Uspostavljen je učinkovit sustav oduzimanja imovinske koristi stečene na nezakonit način, kao i snažnija kontrola izvora i načina trošenja novca u javnom djelovanju.

- Ojačan je pravni i institucionalni okvir za sprečavanje i suzbijanje diskriminacije. Pokrenut je sustav besplatne pravne pomoći. Dodatno je podignuta razina ukupne zaštite ljudskih prava.

- Izmjenama Ustava i relevantnih zakona dodatno je zajamčena neovisnost pravosuđa. Povećana je učinkovitost pravosuđa. Izmijenjeni su procesni zakoni te racionalizirani sudovi i državna odvjetništva. Provedene reforme pojednostavile su i ubrzale sudske postupke, a broj neriješenih predmeta na sudovima je u zadnjih 6 godina smanjen za više od 50 posto.

(Hina) xnab ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙