FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori RH-EU - Poglavlje 16

Autor: nbar
ZAGREB, 17. lipnja 2011. (Hina) - Hina donosi sažetak 35 pregovaračkih poglavlja između Republike Hrvatske i Europske unije, po svakom poglavlju.

16 – POREZI

Unutar Unije ne postoji obveza usklađivanja svih vrsta poreza, osim izbjegavanja poreznih mjera koje mogu negativno utjecati na funkcioniranje unutarnjeg tržišta. Svaka država članica ima pravo zadržati vlastiti porezni sustav, pa čak i uvoditi nove porezne oblike.

- S ciljem poboljšanja borbe protiv poreznih prijevara razvijen je sustav za elektroničku razmjenu informacija o porezu na dodanu vrijednost (VIES) između Hrvatske i država članica Unije koji će biti u punoj funkciji od prvog dana članstva u Uniji.

- Nulta stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) nije u skladu s pravnom stečevinom Unije, pa će je Hrvatska najkasnije s danom ulaska u Uniju ukinuti, ali će moći uvesti minimalne i snižene stope.

Hrvatska ima pravo nastaviti s oslobađanjem od plaćanja PDV-a na građevinsko zemljište do 31. prosinca 2014.; međunarodni prijevoz putnika oslobođen je PDV-a; minimalni prag za ulazak među obveznike PDV-a postavljen je na 35 tisuća eura za razliku od Europske unije gdje on u pravilu iznosi 5 tisuća eura; europske razine oporezivanja duhanskih proizvoda obvezni smo dostići tek 31. prosinca 2017.

(Hina) xnab ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙