FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odgađa se izbor državne vlasti u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 16. lipnja 2011. (Hina) - Za petak najavljena sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj se trebalo glasovati o povjerenju kandidatu za mandatara za novi saziv Vijeća ministara političke grupacije okupljene oko SDP-a BiH Slave Kukića neće se najvjerojatnije održati zbog neslaganja unutar vodstva parlamenta.

Hrvatski dopredsjedatelj ovoga doma Božo Ljubić ocijenio je to smišljenom opstrukcijom uspostave državne vlasti od strane bošnjačkih stranaka.

Na sjednici Kolegija Zastupničkog doma i Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u četvrtak predstavnici stranaka okupljenih oko probošnjačkog SDP-a zatražili su odgodu održavanja sjednice kako bi njihov kandidat Kukić eventualno dobio potporu srpskih i hrvatskih stranaka koje se sada protive njegovu izboru.

"Ovdje se naime jasno pokazalo tko blokira državu, a tko želi da se stvari konačno riješe. Ja se bojim da nije u igri taktika odugovlačenja uzimajući u obzir i ono što je jučer rekao visoki predstavnik da je međunarodna zajednica spremna čekati tjedan do dva dana prije nego se ona uključi u rješenje krize. Čini mi se da stranke sa Slavom Kukićem žele potrošiti to vrijeme da bi opet uvukle međunarodnu zajednicu da arbitrira", rekao je Ljubić.

Pojasnio je da je on zajedno s dopredsjedateljem Zastupničkog doma Miloradom Živkovićem glasovao da se sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održi čemu se usprotivio predsjedavajući Denis Bećirević iz SDP-a BiH.

Prema poslovniku o radu Zastupničkog doma Parlamenta BiH ukoliko se trojica članova vodstva Parlamenta ne usuglase o dnevnome redu sjednica se ne može održati, odnosno nema tko uputiti pozivnice zastupnicima za njezino održavanje.

Ljubić je izrazio očekivanje da će međunarodna zajednica shvatiti tko blokira uspostavu državne vlasti.

"Demaskira se pozicija da gospodin Kukić nema većinu u Parlamentu, inscenira se kriza i pokušava se uključiti međunarodna zajednica kako bi arbitrirala kako je to bilo u Federaciji", dodao je Ljubić.

Međunarodna uprava je nakon neuspješnih pokušaja dogovora legalizirala uspostavu vlasti u Federaciji BiH u ožujku ove godine iako ju je Središnje izborno povjerenstvo BiH proglasilo ilegalnom a hrvatske političke stranke tvrde kako te vlasti nisu ustrojene po ustavu toga entiteta i izbornome zakonu.

Hrvatske i srpske stranke protive se izboru Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara tvrdeći da ta pozicija treba pripasti kandidatu dva HDZ-a za koje je glasovao najveći broj Hrvata na posljednjim izborima održanim prije osam i pol mjeseci.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙