FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primjena okvirne direktive o vodama u savskom slivu

Autor: zdra
VINKOVCI, 16. lipnja 2011.(Hina) - U vinkovčakom hostelu "Plus" s jednodnevnim radom je počela prva od predviđenih osam radionica "Primjena okvirne direktive o vodama u slivu rijeke Save”, u radu koje sudjeluje četrdesetak predstavnika javnih ustanova za zaštitu prirode i okoliša, komunalnih poduzeća i gopodarskih subjekata te općina i gradova iz Vukovarsko-srijemske županije i područja Bosne i Hercegovine koje graniči s tom županijom.

Radionica se održava u sklopu projekta prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Republika Hrvatska pod nazivom „Uspješno sudjelovanje javnosti u upravljanju slivom rijeke Save“, provedba kojega je počela u svibnju u Bihaću, podsjetio je Enes Ćerimagić iz zagrebačke "Zelene akcije" koja je uz Centar za razvoj i podršku iz Tuzle i nositelj provedbe projekta.

"Smisao cijelog projekta je uključivanje javnosti u njegovu provedbu", kazao je Ćerimagić, napomenuvši kako je stanovništvo koje živi u savskom porječju izravno ugroženo velikim onečišćenjem toga područja.

Govoreći o EU-ovoj okvirnoj direktivi o vodama, koju su Europski parlament i Vijeće prihvatili 2000., Marko Nišandžić iz tuzlanskog Centra za razvoj i podršku podsjetio je kako su tu direktiru prihvatile i Hrvatska i BiH.

"Okvirna direktiva se u našoj javnosti predstavlja kao nešto što će puno stajati te izazvati velike troškove kako bi se smanjio utjecaj onečišćenosti na vode u savskom porječju. Međutim, direktivu treba shvatiti pozitivno, kao priliku da se smanji onečišćenje voda", napomenuo je.

Po njegovim riječima, najveći su onečišćivači u ovom trenutku u savskom porječju gradovi i općine od kojih većina, kako je kazao, nema ugrađene pročiščivaće otpadnih voda, te poljoprivreda zbog uporabe pesticida i industrije.

Iduća radionica održat će se u Prijedoru, najavljeno je.

Okvirna direktiva o vodama, kojom se uspostavlja okvir za djelovanje EU-a u području politike voda, najvažniji je dio EU-ova zakonodavstva o vodi, osmišljena tako da poboljša i integrira način na koji se upravlja vodama diljem Europe.

(Hina) xzdra ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙