FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izmjene zakona o prostornom uređenju ubrzavaju proceduru

Autor: dber
ZAGREB, 16. lipnja 2011.(Hina) - Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić kazao je danas je u Hrvatskom saboru da će izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i gradnji ubrzati i pojednostaviti pojedine procedure i osigurati daljnju zaštitu prostora i sustavni rad na prostornom uređenju.

Izmjene i dopune zakona u Saboru su u prvom čitanju, a promijenit će se više od sto članaka.

Ministar Bačić je kazao da su tijekom protekle četiri godine, otkad su doneseni brojni prostorni planovi, urbanističkih i detaljni planovi uređenja, uočene nedorečenosti u postojećem zakonu.

Cilj nam je uklanjanje prepreka za ulaganje i postizanje kraćih rokova za donošenje prostorno-planskih dokumenata te jednostavnija i brža procedura za izdavanje akata za građenje, kazao je Bačić.

Naveo je da su izmjenama i dopunama za oko 210 dana smanjili postupak izrade prostornih planova, a skratila bi se i procedura izdavanja lokacijskih dozvola jer se podnositelju omogućuje da sam pribavi uvjete umjesto da to čini tijelo koje ju izdaje.

Omogućit će se, kaže, daljnja decentralizacija u prostornom uređenju jer se u zaštićenom obalnom području mora daje županijama u ovlasti davanje suglasnosti na provedbene dokumente prostornog uređenja.

Ubrzat će se provedba investicija neovisno je li investitor jedinica lokalne samouprave ili netko drugi jer će se ugovorom obvezati investitora da dovede potrebnu infrastrukturu.

Ministar Bačić osvrnuo se i na izjave u javnosti vezane za etažiranje smještajnih kapaciteta u zonama T1 i T2 dodajući da i postojeći zakon omogućava etažiranje smještajnih građevina, ali da se po novom jasnije definira kako se to može provoditi.

"Time se ne pridonosi daljnjoj apartmanizaciji obale", ustvrdio je Bačić.

Izmjenama se, naime, dopušta fleksibilnost u planiranju T1 i T2 zona u području ugostiteljsko-turističke namjene izvan naselja u pogledu omjera hotela i vila i pojašnjava odredba o nemogućnosti, odnosno mogućnosti etažiranja u navedenim zonama.

U tijeku je rasprava po klubovima.

(Hina) xbdj/xtkol ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙