FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen program 36. Osorskih glazbenih večeri

Autor: dger
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Na programu 36. Osorskih glazbenih večeri, koje su od ove godine podignute na razinu nacionalnoga festivala, bit će izvedeno osam praizvedbi hrvatskih autora te velik broj djela iz hrvatske glazbene baštine, najavljeno je danas na predstavljanju manifestacije koja će se održati od 20. srpnja do 28. kolovoza.

Osorske glazbene večeri od ove su godine odlukom ministra kulture podignute na razinu nacionalnog festivala te je imenovano i upravno vijeće u kojemu su ministar kulture, gradonačelnik, župan te četiri osobe iz struke, istaknuo je na gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli dodavši da je ove godine visoki pokrovitelj Večeri predsjednik Republike Ivo Josipović.

Festival je ove godine posvećen akademiku Anđelku Klobučaru koji ove godine navršava 80 godina, a njegovo će djelo biti izvedeno i na svečanom otvaranju Večeri, najavio je umjetnički ravnatelj festivala Berislav Šipuš.

Osorske glazbene večeri, osim što pokušavaju pridonijeti zaštiti kulturne baštine, nastoje podržati i promovirati najbolje mlade glazbenike Hrvatske, koji su primili najviše glazbene nagrade u Hrvatskoj, omogućivši im da se predstave samostalnim koncertima.

Ove će godine, najavio je Šipuš, nastupiti mladi pijanist Aljoša Jurinić, dobitnik nagrade Ive Vuljevića, violončelistica Zita Varga, pobjednica 44. tribine Darko Lukić i dobitnice nagrade Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog te Kvartet Klang, prošlogodišnji dobitnici nagrade Ferdo Livadić.

Mladi pijanist Bruno Vlahek, dobitnik nagrade Zagrebačke filharmonije za prošlu godinu, nastupit će na zatvaranju festivala, a tom će prigodom biti praizvedeno njegovo djelo.

Na programu 36. Osorskih glazbenih večeri bit će izvedeno i osam praizvedbi hrvatskih autora te velik broj djela hrvatskih skladatelja poput Šuleka, Papandopula i Cipre, najavio je Šipuš.

Na ukupno 17 koncerata nastupit će brojni solisti i ansambli, među kojima Gudački kvatret Dominant iz Rusije, Kvartet gitara Leonardo iz Italije, Zagrebački solisti, Zagrebački puhački trio, Zagrebački klavirski trio te Cantus Ansambl.

Na svečanosti otvarenja nastupit će Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, a samo otvaranje prvi put će biti i izravno prenošeno na HRT-u.

(Hina) xdgk yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙