FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mercator preko natječaja u strane ruke

Autor: lfia
LJUBLJANA, 16. lipnja 2011. (Hina) - Najveći slovenski trgovački lanac Mercator vjerojatno će do kraja ove godine biti prodan putem međunarodnog javnog natječaja, ali to ne znači da će "propasti sve što je s Mercatorom povezano", izjavila je u razgovoru za Slovensku televiziju Cveta Selšek, direktorica SKB banke.

Direktorica SKB banke, koja je dio francuske bankarske grupe Societe Generale, uspješno je u ime Mercatora vodila pregovore koji su rezultirali potpisanim sporazumom o prodaji većinskog paketa dionica Mercatora na međunarodnom natječaju do kraja ove godine.

Sporazum su potpisali Pivovarna Laško i konzorcij slovenskih banaka, a namjeravaju ponuditi na prodaju 50,03 posto dionica najveće slovenske trgovačke kompanije. Sporazum je otvoren i za druge veće vlasnike dionica u Mercatoru poput Unicredita i Banke Koper, pa bi konačan paket dionica za prodaju mogao iznositi oko 60 posto.

Natječaj mora biti postavljen široko i nikoga unaprijed isključivati, no već sada je jasno da će Mercator doći u strane ruke, što ne znači da će "propasti" sve što je s Mercatorom povezano, odnosno njegovi dobavljači, rekla je Selšek u razgovoru za Slovensku televiziju.

Velike rezerve prilikom ranijih neuspješnih pokušaja prodaje Mercatora iskazane su zbog bojazni od negativnog utjecaja koji bi prodaja mogla imati na Mercatorove dobavljače i poljoprivredu.

"Financijsko stanje u Sloveniji je takvo da tako veliko poduzeće poput Mercatora ne može ostati u slovenskim rukama", rekla je Selšek, dodajući da bi uspješan natječaj i prodaja najboljem stranom ponuđaču ojačala međunarodnu kredibilnost Slovenije na financijskim tržištima.

Ako Mercator preuzme veliki globalni trgovac, u njemu će doći do "potresa i temeljitog restrukturiranja", pa bi u tom smislu za slovenske dobavljače Mercatora bilo bolje da ga preuzme neki manja regionalna kompanija slične veličine poput na primjer Agrokora, naveo je u razgovoru za "Odmeve" Aleš Kuhar s katedre za agrarnu ekonomiku Biotehničkog fakulteta u Ljubljani.

Neka velika globalna kompanija tražila bi mnogo dublje restrukturiranje i moglo bi doći do "masakra" u mreži dobavljača, kako se to dogodilo u Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj nakon što su u te zemlje došli veliki trgovački lanci, kazao je Kuhar.

Selšek je ustvrdila da međunarodni natječaj mora biti širok i unaprijed ne isključivati nikoga, te da na prodaju ne treba gledati s pesimizmom. Nije se željela opredjeljivati u pogledu prihvatljive cijene niti oko toga je li bolje da Mercator kupi neka trgovačka kompanija ili investicijski fondovi.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙