FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvještajno ročište za Željezaru Split

Autor: pgas
SPLIT, 10. lipnja 2011. (Hina) - Na današnjem izvještajnom ročištu za Željezaru Split u stečaju odlučeno je većinom glasova da se proda cjelokupna imovina tog poduzeća, za koju je stečajni upravitelj Vedran Šeparović u svojem izvješću naveo da iznosi oko 611, 6 milijuna kuna.

Na nedavnom natječaju za prodaju splitske Željezare ponudu za kupnju za 105 miljuna kuna dostavila je tvrtka C.I.O.M iz Zagreba, a tvrtka CEZAR također iz Zagreba ponudila je 100 tisuća kuna mjesečno za najam Željezare.

Šeparović je danas izvijestio kako je jučer zaprimio i zajedničku ponudu istoimenih tvrtki Jadranmetal iz Pule i Kukljanova za kupnju Željezare za 120 milijuna kuna. Također je izvijestio da je 18. svibnja dobio pismo namjere u kojem tvrtka TEHCOM GmbH iz Muenchena nudi kupnju splitske Željezare za 24 milijuna eura (oko 175 milijuna kuna), te da je je zaprimio i ponudu talijanske tvrtke Bertrane u kojoj se ne navodi iznos.

Prodaja imovine Željezare obavit će se, kako je obrazloženo, uz odgovarajuću primjenu pravila Ovršnog zakona pod uvjetom da se stečajni vjerovnici, koji su pokrenuli postupak radi prisilnog ostvarivanja svojih tražbina osiguranim razlučnim pravom prije otvaranja stečajnog postupka, u tome suglase te stečajnom sudu dostave pisanu izjavu u roku od najkasnije 10 dana.

Stečajni upravitelj Šeparović naveo je kako ukupna vrijednost potraživanja stečajnih vjerovnika kroz ovrhe iznosi oko 600 milijuna kuna. Posebice je spomenuo tri stečajna vjerovnika koja, po njegovim riječima, trenutačno koče predloženu prodaju imovine Željezare, a to su OTP banka, Hypo Alpe Adria Bank i tvrtka Jadranmetal iz Pule, kojih su ukupne tražbine oko 41 milijun kuna.

Većina ostalih vjerovnika, kako se čulo, bila bi spremna odustati od ovršnog postupka, odnosno svoje tražbine rješavati pogodbom ako se Željezara brzo proda i pokrene proizvodnja.

Ukoliko se u roku od 10 dana stečajni vjerovnici s osiguranim razlučnim pravom usuglase da i oni prihvaćaju prodaju imovine Željezare Split po modelu kakav prihvaća većina ostalih stečajnih vjerovnika, to jest da tražbine rješavaju nagodbom, onda će stečajni sudac Ivan Basić posebnim "zaključkom o prodaji utvrditi vrijednost imovine koja je predmet prodaje s tim da se na prvom ročištu za prodaju predmetna imovina ne može prodati za iznos manji od 116 milijuna kuna".

Ispunjenjem tih uvjeta prodaja će biti obavljena usmenom javnom dražbom u kojoj bi mogli sudjelovati svi dosadašni ponuđači za kupnju splitske Željezare.

Na današnjem je izvještajnom ročištu utemljen i petoročlani odbor vjerovnika koji će preuzati daljnje aktivnosti u stečajnom postupku.

Također je odlučeno da stečajni upravitelj Šeparović pokrene parnične postupke radi zaštite interesa stečajnog dužnika i naplate njegovih potraživanja u iznosu od oko 6,5 miljuna kuna.

Za današnjeg cjelodnevnog izvještajnog ročišta stečajni sudac Ivan Basić izvijestio je i o dopisu Petra Pripuza, vlasnika tvrtke C.I.O.M. koja je na natječaju za kupnju Željezare ponudila 105 milijuna kuna, a u kojem se navodi da on ima saznanja da je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu nezadovoljno tom ponuđenom cijenom te traži raspisivanje novog natječaja.

"Nije nam namjera kupiti imovinu Željezare Split radi njene preprodaje i spekulacije, već radi pokretanja proizvodnje", navodi Pripuz.

Basić je također izvijestio i o dopisu ministra gospodarstva Đure Popijača u kojem se se za ponudu tvrtke C.I.O.M. navodi da je prihvatljiva te ju to ministarstvo podupire.

Izvještajno ročište održano je u Općinskom sudu u prigradskom naselju Dračevac, jer splitski Trgovački sud nema dovoljno veliku prostoriju za prijem velikog broja stečajnih vjerovnika koji su nazočili ročištu.

(Hina) xpgas yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙