FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o borbi protiv šećerne bolesti

Autor: rkor
ZAGREB, 14. lipnja 2011. (Hina) - Hrvatski sabor sutra nastavlja 23. sjednicu raspravom o Prijedlogu rezolucije o šećernoj bolesti kojom se Sabor želi priključiti parlamentima i političkim institucijama Europe i svijeta u borbi protiv rastuće pandemije dijabetesa tipa 2, od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 316 tisuća ljudi.

Ta je bolest jedan od deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj, upozorava saborski odbor za zdravstvo koji je i predlagatelj rezolucije. Uz cjelokupni zdravstveni sustav, Sabor, Vladu kao i ostale nadležne institucije, u poduzimanje zajedničkih koraka u unaprjeđivanju nadzora nad šećernom bolešću nužno je uključiti društvene institucije, gospodarske subjekte te udruge civilnog društva, naglašava odbor.

U svijetu od dijabetesa tipa 2 boluje više od 250 milijuna ljudi, a taj je broj u stalnom porastu pa će, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za 25 godina bolovati 380 milijuna ljudi. Na nastanak bolesti utječe način života, a glavni su čimbenici rizika prekomjerna težina i tjelesna neaktivnost dok su glavni uzrok smrtnosti česte komplikacije bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara itd., rekao je predsjednik odbora Andrija Hebrang na tematskoj sjednici posvećenoj šećernoj bolesti.

Cilj je Rezolucije da se donošenjem posebnih mjera smanje rizici od pojave bolesti, potakne rano otkrivanje, liječenje i rehabilitacija oboljelih pri čemu, naglasio je Hebrang. Hrvatska već ima dobro razvijen cjeloviti model skrbi o oboljelima u svijetu poznat kao hrvatski model liječenja dijabetesa.

Epidemiološki podaci govore da u Hrvatskoj dijabetes ima 9,3 posto stanovništva, no posebno zabrinjava da je bolešću zahvaćeno 6,1 posto radnosposobnog stanovništva od 18 do 65 godina, a tome treba dodati i 250 tisuća osoba sa tzv. preddijabetesom, ali i velik broj oboljelih koji ne zna da ima dijabetes s obzirom na to da se prva dijagnoza postavi prosječno u roku od osam godina.

(Hina) xrkor ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙