FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Film "Pina" otvara Tjedan suvremenog plesa

Autor: mbur
ZAGREB, 24. svibnja 2011. (Hina) - Jedan od najznačajnijih festivala suvremenog plesa u regiji - Tjedna suvremenog plesa, počinje danas projekcijom filma "Pina" redatelja Wima Wendersa, filma koji je ovjekovječio koreografije kultne Pine Bausch.

Pina je dugometražni plesni film snimljen u 3D tehnologiji s ansamblom Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, koji predstavlja jedinstvenu i inspirativnu umjetnost velike njemačke koreografkinje koja je preminula 2009.

Tjedan suvremenog plesa trajati će do 2. lipnja, a održavat će se u Zagrebu, Rijeci i Splitu te će uz tradicionalan prikaz djela recentne hrvatske produkcije predstaviti djela 17 autora iz deset zemalja.

Gostovat će plesači i koreografi iz Izraela, Austrije, Španjolske, Švicarske, Australije, Nizozemske, Hrvatske i drugih zemalja, a koji će svoje recentne produkcije predstaviti publici u Gavelli, ZKM-u, Zagrebačkom plesnom centru, Lisinskom i Sceni Travno.

Nakon projekcije filma, bit će izvedena i plesna predstava "Početak" koreografkinje Andree Božić, koju će izvesti u suradnji s Julijom Willms. U Hrvatsku ponovno dolaze autori koje su na festivalu bili na počecima karijere (na 16. festivalu), a koji danas suvereno vladaju europskim scenama, kao što su Jasmin Vardimon i Luca Silvestrini iz Velike Britanije.

Publika će vidjeti plesni spektakl "The Project", u produkciji Izraelske Opere i Suzanne Dellal Centra sa ukupno 12 plesača, a po prvi puta festivalskoj se publici predstavljaju koreografi Thomas Noone iz Španjolske, Guilleme Botelho iz Švicarske, Didier Theron iz Francuske te doajenka portugalske plesne scene Clara Andermatt.

Chris Haring, koreograf renomirane austrijske skupine "Liquid Loft", predstavlja svoju sada legendarnu koreografiju "Running Sushi", dok nizozemski koreograf Andre Gingras kroz video instalaciju razmatra cijenu tijela u pokretu.

Nastupit će i švicarska skupina "Alias" te slovenska "En Knap", koju vodi Iztok Kovač. Nastup Andreje Božić podsjetit će na uspjehe koje hrvatski koreografi postižu u inozemstvu, a od hrvatskih izvođača na Tjednu predstavit će se Maša Kolar i Zoran Marković, Tehnika, Studio za suvremeni ples, Saša Božić te Martina Nevistić i Iva Korenčić s projektom "Silver".

Na Tjednu će se, uz ostalo, predstaviti i projekt W-EST_WHERE, četiri kratke koreografije autora iz Hrvatske, Mađarske, Francuske i Portugala, nastale kao rezultat mentorskih suodnosa s etabliranim koreografima.

U okviru Tjedna bit će održana i brojna popratna događanja, radionice, fimske projekcije, razgovori s umjetnicima i dr.

(Hina) xmb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙