FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se rast indeksa peti dan uzastopno

Autor: scvi
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Uz pozitivne signale s inozemnih burzi, na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje nastavak jačanja Crobexa, a uz građevinski sektor, u nešto većem fokusu investitora mogla bi se naći i dionica AD Plastika.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje porast Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,77 posto, na 2.270 bodova, a Crobex10 0,33 posto, na 1.238 bodova.

Oba indeksa ostvarila su dobitke četvrti dan uzastopno, pri čemu je Crobex u plusu 2,3 posto, a Crobex10 1,2 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 30,1 milijun kuna, što je otprilike 5,5 milijuna više nego u petak.

Čak šest dionica jučer je ostvarilo promete iznad milijun kuna, a najveći, 6,1 milijun kuna, dionica Ingre, čija je cijena porasla za 17,34 posto na 17,05 kuna, što je njezina najviša razina od kraja siječnja.

„S inozemnih burzi stižu nam pozitivni signali, stoga bi domaće tržište danas moglo nastaviti rasti, ali smirenijim tempom, pogotovo građevinski sektor, koji je proteklih dana bilježio snažan skok cijena dionica“, kaže Danijela Sporiš, brokerica i savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros ojačale jer je ulagače ohrabrio oporavak industrijske proizvodnje u Japanu.

I na europskim burzama cijene dionica snažno su porasle, na krilima optimizma da će Europska unija osigurati novi paket pomoći financijski posrnuloj Grčkoj. Zbog toga je i tečaj eura prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna od 1,4386 dolara.

U nešto većem fokusu domaćih investitora mogla bi se naći dionica AD Plastika, dodaje Sporiš.

Naime, Nadzorni odbor kompanije usvojio je prijedlog da se dioničarima na Glavnoj skupštini predloži isplata dividende u visini od 7,5 kuna po dionici. Ujedno, predložit će se i odluka o stjecanju vlastitih dionica. Glavna skupština održat će se 14. srpnja.

Od današnjih najava, Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će izvješće o industrijskoj proizvodnji u travnju, a procjenjuje se da je slabljenje industrije ublaženo, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u travnju industrija oslabila za 0,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom njih četvoro očekuje pad proizvodnje između 0,5 i 1,5 posto, a jedan rast do 3 posto.

DZS će danas objaviti i izvješće o zaposlenosti u travnju. Očekuje se daljnji rast zaposlenosti, nakon što je u ožujku broj zaposlenih povećan za otprilike tisuću, na 1,379 milijuna.

Pet makroekonomista u anketi Hine procjenjuje u prosjeku da je u travnju broj zaposlenih porastao za oko 10.500. Njihove procjene kreću se od rasta za 6.000 do maksimalno 20.000.

To se ponajviše zahvaljuje sezonskom zapošljavanju u turističkim djelatnostima, zbog čega posljednjih mjeseci pada i nezaposlenost.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙