FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pesimizam izvana mogao bi zahvatiti i domaće tržište

Autor: scvi
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze danas bi mogli stagnirati u negativnom području uslijed nastavljenog zbog pada cijena na svjetskim burzama, pri čemu bi u nešto većem fokusu investitora mogle biti dionice HT-a i Đuro Đaković Holdinga

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks spustio se jučer 0,69 posto, na 2.254 boda, a Crobex10 0,6 posto, na 1.232 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 20,6 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom Đuro Đaković Holdinga, 3,5 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 14,9 posto, na 59,75 kuna.

Među likvidnijim izdanjima našle su se dionice HT-a i Dom Holdinga koje su jučer zabilježile minuse od 0,12 posto, odnosno 2,1 posto.

„Na domaćem tržištu, kao i jučer, indeksi bi mogli biti stagnirati u negativnom području, ponajviše zbog loših vijesti sa svjetskih burzi. U nešto većem fokusu investitora mogla bi se naći dionica HT-a, zbog ulaska kompanije u uži krug za privatizaciju kosovske Pošte i Telekomunikacije. Ipak, ne očekujem značajniju reakciju tržišta do nekih konkretnijih vijesti vezanih uz tu transakciju“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

HT je jučer izvijestio da je ispunio uvjete i postao pretkvalificirani kandidat za privatizaciju Pošte i Telekomunikacija Kosova (PTK).

Očekuje se da će biti prodan samo telekomunikacijski dio poslovanja kada kosovska vlada bude prodavala svoj udjel od 75 posto u PTK-u. U utrci za PTK, od početnih pet zainteresiranih ponuđača, ostao je i Telekom Austria.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi navode da bi u nešto većem fokusu investitora mogla biti i dionica Đuro Đaković Holdinga, nakon jučerašnjeg vrlo snažnog rasta cijene,.

Na svjetskim burzama cijene dionica nastavljaju kliziti naniže. Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale četvrti dan zaredom, pri čemu je S&P 500 indeks zaronio na najnižu razinu od polovine ožujka - 1.286 bodova.

Na azijskim burzama cijene dionica jutros su pale, drugi dan zaredom, što je posljedica pesimizma koji je zavladao na tržištima zbog slabljenja američkog gospodarstva.

Ipak, na europskim burzama jutros su cijene dionica blago ojačale, ponajviše u rudarskom sektoru, zahvaljujući oporavku cijena sirovina.

„Usporavanje američkog gospodarskog rasta, grčka dužnička kriza, skorašnje okončanje programa kvantitativnog popuštanja monetarne politike u SAD-u, moguće podizanje visine rezervi američkim bankama… sve to pritišće raspoloženje inozemnih investitora. Dok ne stignu povoljnije vijesti, za očekivati je nastavak negativnog raspoloženja na svjetskim burzama“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙