FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 13. lipnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NEW YORK - Satirični mjuzikl "Knjiga Mormona" (The Book of Mormon) osvojio je u nedjelju devet američkih kazališnih nagrada Tony, uključujući i onu za najbolji mjuzikl, javljaju agencije. Autori predstave o dvojici putujućih mormonskih misionara su Trey Parker i Matt Stone, inače mnogo poznatiji u televizijskom svijetu kao kreatori "South Parka". "Knjiga Mormona" osvojila je, između ostaloga, i nagrade za najbolju režiju mjuzikla, najbolju glazbu, libreto i nagradu za najbolju glumicu u sporednoj ulozi u mjuziklu. Pet Tonyja, uključujući i onaj za najbolju dramu, osvojila je predstava "War Horse". Najbolji glumac u drami je Mark Rylance ("Jerusalem"), a glumica Frances McDormand ("Good People"). Nagrade Tony dodjeljuju se na najbolja kazališna ostvarenja na Broadwayju. Ove je godine dodjela održana po 65. put. Vodio ju je Neil Patrick Harris (zvijezda serije "Kako sam upoznao vašu majku"), uz izravni prijenos na CBS-u. Jednu od nagrada, za najbolju sporednu žensku ulogu u drami, dobila je i poznata filmska glumica Ellen Barkin i izjavila da joj je to najbolji trenutak u glumačkoj karijeri. Najskuplja predstava u povijesti Broadwayja, mjuzikl "Spiderman", za koji su glazbu napisali Bono i The Edge, obilježen brojnim tehničkim poteškoćama, povredama glumaca i poraznim kritikama, nije ove godine ušao u konkurenciju za nagrade zbog višestrukih kašnjenja premijere. "Nas dvojica smo nekad bili slavni jer smo iz U2", našalio se Bono, koji je došao na dodjelu nagrada.

SANTIAGO - Dvjestotinjak ljudi sudjelovalo je u subotu u prvoj vožnji golih biciklista u Čileu kojom su tražili veće poštivanje biciklista u prometu. Prosvjednici su se provezli ulicama Santiaga prije nego što su se djelomično ili potpuno razodjenuli. Na scenu je taka stupila policija koja je nekoliko njih uhitila zbog kršenja javnog reda i mira. Goli biciklisti željeli su skrenuti pozornost na opasnosti s kojima se suočavaju u prometu u Santiagu, uz Sao Paolo i Mexico jednom od najonečišćenijih gradova Latinske Amerike. Slična manifestacija održana je u subotu i u Mexicu gdje se 500 razgolićenih biciklista vozilo gradom šestu godinu za redom. Međunarodni pokret World Naked Bike Ride, osnovan je u Španjolskoj prije 11 godina, a cilj mu je borba za prava biciklista.

RIM - Trenutačno najveća svjetska pop zvijezda Lady Gaga pozvala je na "revoluciju ljubavi" i zauzela se za zaštitu prava homoseksualaca, u neobično odmjerenu istupu u subotu navečer na zatvaranju Europridea u Rimu na kojem se okupilo nekoliko stotina tisuća ljudi. "Moramo provesti revoluciju ljubavi", "moramo učiniti više u obrani ljubavi", poručila je u gotovo polusatnom improviziranom govoru na sceni postavljenoj u Circusu Maximusu, nedaleko od Koloseuma i Vatikana. "Borimo se za slobodu, pravdu, molimo suosjećanje i povrh svega sada želimo punu jednakost", kazala je, navevši Libanon, Litvu, Poljsku, Rusiju i zemlje Bliskog istoka među onima koje krše ta prava. Odjevena u elegantnu crno-bijelu haljinu, iz zadnje Versaceove kolekcije, i sa zelenom perikom na glavi, Lady Gaga nije izrekla ništa što bi se moglo protumačiti kao provokacija za vladu Silvija Berlusconija ili Crkve, od čega su neki talijanski političari strahovali. "Svjesna sam religijskih tradicija, poštujem obitelji koje vjeruju, ali smatram da je važno tražiti promjenu, priznati je", kazala je 25-godišnja pjevačica, koju je američki časopis Forbes svrstao među najutjecajnije osobe na planetu. "Građanka sam svijeta i pozivam vlade da omoguće ostvarenje našeg sna o jednakosti", dodala je, podsjetivši da ima talijanske korijene i da joj je pravo ime Stefani Germanotta. Po organizatorima, na Europrideu u Rimu okupilo se milijun ljudi. Nasilja nije bilo. Među parolama isticao se transparent "Jednaki u ljubavi, nejednaki u pravima". Europride je paneuropsko događanje u znak potpore homoseksualnoj i lezbijskoj zajednici. Od početka, 1992. u Londonu, priređuje se svake godine u drugom europskom gradu. Prošle je godine u konzervativnoj Varšavi parada je okupila samo 15 tisuća sudionika, a 2007. u Madridu ih je bilo rekordnih 2,5 milijuna.

LONDON - Britanska pop pjevačica Lily Allen (26) udala se u subotu za Sama Coopera, poduzetnika i dekoratera, koji je otkrio da mlada pjevačica očekuje dijete. Par se vjenčao u Gloucestershireu, na jugozapadu Engleske, gdje posjeduju kuću. Lily Allen i Sam Cooper zajedno su od srpnja 2009. Na vjenčanju je bilo stotinjak uzvanika. Allen je prekinula svoju karijeru pjevačice i sa sestrom u Londonu otvorila modni butik. Proslavila se 2006. albumom "Alright, Still". Drugi album "It's not me, it's you" izišao je u veljači 2009.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙