FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

STOCKHOLM - Švedski kralj Carl Gustaf XVI. u ponedjeljak je odlučno zanijekao sve informacije švedskih medija da je posjećivao striptiz klubove i da je imao veze s organiziranim kriminalom. "Ne, nije moguće da postoje", odgovorio je poglavar švedske države na pitanje postoje li fotografije za koje je nedavno bivši srpski mafijaš nastanjen u Stockholmu Mile Marković rekao da ih posjeduje i na kojima je kralj snimljen ispred dviju razodjevenih žena. Marković je nedavno izjavio da su kraljevi pouzdanici pokušali otkupiti te fotografije. "Teško je komentirati nešto što nismo vidjeli ni mi ni itko drugi", istaknuo je Carl Gustaf u nesvakidašnjem i dugom razgovoru za švedsku novinsku agenciju TT. Demanti švedskog suverena koji je na prijestolju već 37 godina, dolazi nakon dugog niza razočaranja kraljevskom obitelji, od otkrića o nacističkoj prošlosti kraljice Silvie do naglog prekida zaruka princeze Madeleine. No zadnjih mjeseci u središtu skandala je sam kralj i njegov glas nepopravljiva 'ženskara', navodne veze s ljubavnicama i posjeti striptiz barovima. U razgovoru u kojemu ga je novinar oslovljavao s "vi" - što je znak poštovanja rijedak u švedskim medijima - i nazivao ga "kraljem", Carl Gustaf je priznao da je nanio štetu švedskoj monarhiji. "Jasno je da to šteti mome ugledu, ugledu monarhije i Švedske. Iskreno mi je žao zbog toga. No nastojat ću to ispraviti i zato ću ulagati dvostruko više napora", rekao je. Carl Gustaf XVI. koji je na vlast došao 1973., a pratio ga je glas playboyja i ljubitelja športskih automobila. Nedavno je odbio mogućnost da abdicira u korist kćeri Victorije, iako većina Šveđana po anketama to priželjkuje.

MONTREAL - Britanski princ William sa suprugom Catherineom sudjelovat će na rodeu i na proslavi kanadskog državnog praznika te će obići Ottawu, Quebec i Montreal u prigodi službenog putovanja Kanadom od 30. lipnja do 8. srpnja, objavila je tamošnja vlada. Glavne točke programa njihova boravka iznio je kanadski ministar za kulturnu baštinu James Moore na tiskovnoj konferenciji u Calgaryju, uz izravan televizijski prijenos. Calgary, posljednja postaja tog putovanja, pružit će mladome paru mogućnost da nazoči otvorenju glasovita rodea koji svake godine u naftnu prijestolnicu Alberte privlači tisuće ljubitelja folklora dalekog zapada. U Ottawi će, zahvaljujući dolasku Williama i Kate, proslava kanadskog državnog praznika 1. srpnja potući sve rekorde posjećenosti na travnjacima ispred parlamenta, najavio je ministar. "Kanađani jako cijene vojvodu i vojvotkinju od Cambridgea i s nestrpljenjem ih očekuju u prigodi njihova prvog službena kraljevskog posjeta nakon nedavna vjenčanja", rekao je premijer Stephen Harper u priopćenju. Putovanje princa Williama i supruge Kate imat će sedam etapa: od 30. lipnja do 2. srpnja boravit će u Ottawi i okolici; u Montrealu će biti 2. srpnja; u Quebecu 3. srpnja; posjetit će Otok princa Edwarda 3. i 4. srpnja; Yellowknife (Sjeverozapadni teritoriji) od 4. do 6. srpnja i Calgary od 6. do 8. srpnja.

REYKJAVIK - Islandska kreatorica koja se proslavila parfemom nadahnutim erupcijom vulkana Eyjafjoell, odlučila je obnoviti svoju ideju pošto je prošli tjedan vulkan Grismvoetn počeo izbacivati pepeo u europsko nebo. Nakon parfema "EFJ Eyjafjallajoekull" s vodom ledenjaka koji pokriva Eyafjoell, kreatorica Sigrun Lilja Gudjonsdottir će lansirati "VJK Vatnajoekull" po imenu ledenjaka iznad Grimsvoetna, prenosi AFP. "Kad je počela erupcija, srce mi je jako zakucalo. Počeli smo stvarati novi parfem prije nekoliko mjeseci ali tada sam si rekla da treba ubrzati", priča ona. Kao i prošle godine miris će biti stvoren u Grasseu, na jugu Francuske. Kao i prošle godine sadržavat će vodu vulkanskog ledenjaka, a ovog puta se radi o muškom parfemu. Iako točan sastav parfema još nije odlučen, u svakom će slučaju će biti vrlo muževan i navodit će na moć Vatnajoekulla, najvećeg ledenjaka Europe, objasnila je Gudjondottir. Njegovo je lansiranje predviđeno za jesen s nadom da će ponoviti uspjeh prvoga parfema.

LJUBLJANA - Manje poznate skice i bilješke Leonarda da Vincija svjedoče da je on radio na planu obrane Venecije od Turaka poplavljivanjem dolina uz rijeke Soču i Vipavu, iznio je u Sloveniji poznati talijanski "leonardist" Alessandro Vezzosi prilikom predstavljanja svoje knjige "Leonardo infinito", koja uskoro izlazi i u slovenskom prijevodu. Da Vinci nije samo najslavniji renesansni umjetnik nego je mnogim zamislima bio ispred svog vremena i u pogledu vojnog inženjerstva. Na poziv mlatačkog Senata godinu je dana boravio na području gdje danas graniče Italija i Slovenija, učvrstio je fortifikacijski sustav, ali i izradio plan da se Venecija od moguće otomanske najezde brani sustavom "pomičnih brana", rekao je na promociji knjige u Mariboru Vezzosi. Branama bi se u slučaju približavanja otomanske vojske bile poplavile doline uz rijeku Soču i njen pritok Vipavu. Dokazi da je Leonardo ozbiljno radio na tom planu koji na kraju ipak nije realiziran postoje u Leonardovim skicama, ali i bilješkama. Tako se u njegovoj bilješci iz 1517. godine spominju "most na Soči" i "pokretne brane" koje bi naglo digle vodostaj dviju brzinskih rijeka, a spomenut je i sustav mobilne artiljerije, tvrdi Vezzosi, inače autor mnogih knjiga o Leonardu da Vinciju. Leonardov opus je "beskonačan" jer je bio vizionar ispred svog vremena, rekao je Vezzosi, dajući tako i ključ za naslov svoje knjige (Beskonačni Leonardo). Nije bio samo umjetnik nego i znanstvenik čiji se rad istražuje, a o njegovu vizionarstvu govore i nacrti o gradnji mosta između Azije i Europe u Istanbulu, rekao je Vezzosi, a prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

LOS ANGELES - Komedija "Vrtoglavica II" zaradila je u svom prvom vikendu prikazivanja 86,5 milijuna dolara na sjevernoameričkim kino blagajnama, što je najbolji start za neku komediju u povijesti, objavio je Warner Bros. "Vrtoglavica", film o muškarcima koji se loše ponašaju, snimljen je 2009. godine i postao je veliki hit. Osvojio je Zlatni globus za najbolju komediju i ukupno zaradio više od 450 milijuna dolara. Od nastavka se očekuje još više. Na drugom mjestu na američkom "box officeu" ovoga vikenda bio "Kung Fu Panda 2" s Jackom Blacom i Angelinom Jolie i zaradom od 48 milijuna dolara, a treći je četvrti nastavak "Pirata s Kariba" s 39,3 milijuna.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙