FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 3. lipnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Redatelj Martin Scorsese spreman je režirati film o burnoj ljubavi glumačkih legendi Elizabeth taylor i Richarda Burtona, javlja BBC. Nakon što su se sreli na snimanju Kleopatre 1963. godine, Taylor i Burton su se dvaput ženili i razvodili u 13-godišnjoj vezi. Produkcijska kompanija Paramount kupila je filmska prava na nedavno objavljenu knjigu o njihovoj ljubavi "Furious Love" i stupila u pregovore sa Scorseseom. Ta knjiga, autora Sama Kashnera i Nancy Schoenberger, izdana prošle godine, privukla je malo pažnje sve do smrti Liz Taylor u ožujku. Taylor i Burton zajedno su glumili u 11 filmova, uključujući "Tko se boji Virginije Wolf" 1966. godine koji je glumici donio njezin drugi Oscar za naslovnu žensku ulogu.

LOS ANGELES - Kanadska pop pjevačica Shania Twain u četvrtak je dobila svoju zvijezdu na hollywoodskom Šetalištu slavnih. "Ovo je jedno malo čudo", rekla je Shania (45), koju je na ceremoniji pratila slavna glumica Bo Derek. Njezina zvijezda je 2442. na Šetalištu slavnih. Shania Twain je u karijeri prodala 75 milijuna albuma, a najpoznatija je po hitovima "Come on over", "That don't impress me much" i "Man! I feel like a woman".

ŽENEVA - Proljeće koje se primiče kraju najtoplije je ikada zabilježeno u Švicarskoj, gdje su se temperature počele mjeriti 1864. godine, navodi meteorološka služba Meteosuisse na svojoj internetskoj stranici. "Proljeće 2011. najtoplije je zabilježeno na državnoj razini od početka mjerenja 1864. Količina padalina bila je niža od norme izmjerene od 1961. do 1990. Sunčanih dana bilo je bitno više nego što je uobičajeno u proljeće", objašnava Meteosuisse. Jug Alpa zahvatila je rekordna toplina za travanj uz temperature do 31 stupanj, precizira agencije te bilježi da su ovog proljeća temperature bile 3 do 4 stupnja više od uobičajenih. Na svjetskoj razini travanj i svibanj 2011., ulaze među tri najtoplija zabilježena od početka mjerenja 1864. godine. Vrućine u Švicarskoj i u većem dijelu Europe pridonijele su iznimnoj suši. Ona loše utječe na kulture i uzgoj goveda kojemu bi moglo nedostajati krmiva. Prema švicarskim meteorolozima, u posljednjih 12 mjeseci suša se na zapadu zemlje može usporediti samo sa sušama zabilježenim 1884., 1921., te 1976. godine.

TAIPEI/PALOS VERDES - Najveća svjetska tvrtka za software Microsoft Corp. predstavila je verziju svojeg sljedećeg operativnog sustava na konferencijama o tehnologiji u SAD-u i Taipeiju, izvješćuje u četvrtak Reuters. Očekuje se da će Microsoft svoj novi sustav, kodnog imena Windows 8, pustiti u prodaju u sljedećih 18 mjeseci, kako bi sustigao Apple Inc. Neki proizvođači PC-a su izrazili nezadovoljstvo ograničenjima glede sudjelovanja u projektu. Microsoft je proizvođačima čipova koji žele koristiti sustav za tablet uređaje rekao da rade samo s jednim prizvođačem kako bi se ubrzala isporuka. Početna stranica novog sustava podsjeća na Microsoftov posljednji telefonski software. Novi operativni sustav trebao bi raditi na raznim uređajima, od tradicionalnih PC-eva do laptopa i tablet uređaja. Microsoft također radi na integriranju telefonske usluge Skype u novi sustav.

NEW YORK - Djeca razvedenih roditelja često zaostaju za svojim školskim kolegama u matematici i društvenim vještinama, a također češće pate od tjeskobe, stresa i nedostatka samopoštovanja, po novom istraživanju. Znanstvenik Hyun Sik Kim sa sveučilišta Wisconsin-Madison je rekao da je istraživanje pokazalo da se ti štetni učinci na djecu pojavljuju kada roditelji pokrenu brakorazvodnu parnicu. "Isprva sam vjerovao da djeca negativne posljedice rastave počinju osjećati čak i prije nego što počne brakorazvodna parnica, jer njoj prethodi pojačana napetost u obitelji, ali je moje istraživanje pokazalo da to nije slučaj", objasnio je Kim. On je pratio razvoj 3585 učenika od vrtića do petog razreda osnovne škole i bilježio opažanja prije, tijekom i nakon razvoda. Također je usporedio napredak djece čiji su roditelji prolazili kroz proces razvoda s napretkom djece iz stabilnih obitelji. Pokazalo se, tvrdi Kim, da se problemi u razvoju nastavljaju i nakon što se razvod okonča, iako se njime ne pogoršavaju. Istaknuo je da je od svih predmeta matematika najosjetljivija na posljedice razvoda. "Čitanje, recimo, nije toliko kumulativno. Ali za matematiku morate razumijeti prethodno gradivo da bi napredovali", rekao je.

SAN FRANCISCO - Globalni promet internetom učetverostručit će se do 2015. zbog porasta broja priključaka na svjetsku mrežu, po predviđanjima koje je u srijedu objavila američka kompanija Cisco, specijalizirana za opremu telekomunikacijskih mreža i interneta. Više od 40 posto svjetskog stanovništva ili gotovo šest milijardi osoba trebalo bi "surfati" mrežom do 2015. godine, a na internet će biti spojeno 15 milijardi uređaja. Udio računala u tom prometu trebao bi pasti s 97 na 85 posto u sljedeće četiri godine zbog mobitela, tableta i televizora koji nude mogućnost priključka na net. Rast prometa predvodit će video materijali koji će 2015. ostvariti promet 14 puta veći nego prošle godine. Mobilni internet povećat će se 26 puta u istom razdoblju. "Eksplozivan rast prometa na internetu daje priliku da se u nadolazećim godinama vizualno, virtualno i mobilno iskustvo na internetu optimizira i valorizira", kazao je dužnosnik Cisca Suraj Shetty.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙