FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: mvra
ZAGREB, 11. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

SLUNJ - Na vojnom poligonu pokraj Slunja danas je održana pokazna međunarodna vojna vježba "Immediate Response 11" kojoj su nazočili vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, predsjednik Ivo Josipović, ministar obrane Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić kao i predstavnici vojnog diplomatskog zbora te zamjenik veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Hoyt Lee. Vježba je dio združene obuke i vježbi Zapovjedništva američkih snaga za Europu i Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu, a oko 1100 sudionika pokazalo je rezultate združene obuke, kojoj je jedan od ciljeva i priprema za sudjelovanje u misiji ISAF-a u Afganistanu. Na vježbi sudjeluju pripadnici oružanih snaga većinom iz RH i SAD-a, ali i oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Predsjednik Josipović pohvalio je sudionike vježbe koji su, kako je kazao, pokazali spremnost da odgovore svim zadaćama, ali posebno je istaknuo da pritom ne misli samo na vojnu spremnost, nego je posebno zadovoljan koliko je Hrvatska vojska spremna komunicirati uspješno s vojskama drugih zemalja. Ministar Božinović kazao je da je budućnost svjetskog mira i stabilnosti u ovakvim udruženim naporima zemalja članica NATO-a, ali i regionalnih politika te je izrazio zadovoljstvo jer je uspjeh suradnje sudionika vježbe bio vidljiv i danas. Načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić kazao je da Hrvatska može biti ponosna što kao jedna od najmlađih članica NATO saveza kroz usvojene standarde i interoperabilnost stoji uz bok najvećoj snazi NATO saveza.

POREČ - Ministar turizma Damir Bajs i ravnateljica Instituta za turizam Sanda Čorak danas su u Poreču potpisali Ugovor za izradu razvojno-istraživačkog projekta "Glavni plan i Strategija razvoja turizma Republike Hrvatske" kao temelj turističkog razvoja do 2020. godine, vrijednog 4,5 milijuna kuna. Dokument bi trebao biti dovršen u idućih godinu i pol dana, a usmjeren je na stvaranje nove razvojne vizije hrvatskog turizma temeljene na principima održivog razvoja i u skladu s kvalitetom resursa kojima Hrvatska raspolaže te na snažniji razvoj kontinentalnog turizma. "Ova strategija trebala bi jasno definirati što se od turizma u Hrvatskoj želi i može očekivati, aktivnosti koje bi trebala provesti tijela državne uprave kao i ključne razvojne projekte" - kazao je voditelj projekta dr. Siniša Horak iz Instituta za turizam. Ustvrdivši kako treba kvalitetno pripremiti strategiju jer će ona predstavljati temelj za kasniju mogućnost povlačenja sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, Bajs je rekao kako će ta sredstva omogućiti daljnji razvoj i jačanje hrvatskog turizma te ravnopravniju borbu s konkurentskim zemljama. "Ta sredstva prelazit će oko 1,2 milijarde kuna na godišnjoj razini tj. oko 150 milijuna eura bespovratnih potpora za razvoj konkurentnosti hrvatskog turizma", naglasio je Bajs.

POREČ - Ministar turizma Damir Bajs danas je u Poreču istaknuo kako su se ostvarila predviđanja turističkih djelatnika da će svibanj biti najzahtjevniji mjesec u predsezoni. Naime, kazao je, u svibnju je zabilježen pet i pol posto slabiji dolazak u odnosu na isti mjesec 2010. Međutim, kako je rekao, tih pet i pol posto minusa u svibnju nije doveo hrvatski turizam u minus kada se kumulativno gleda dolazak turista u prvih pet mjeseci. "Mi smo i dalje u plusu i pozitivni, s time da u prvih pet mjeseci imamo povratak domaćih gostiju", naglasio je ministar, dodavši da je domaćih gostiju u svibnju bilo više za 6,5 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, ili za tri posto veći u prvih pet mjeseci ove godine. Prema njegovim riječima time se ostvaruju dva ključna cilja Hrvatske za turističku godinu, a to je obraniti povećani tržišni udio i vratiti domaćeg gosta u hrvatska odredišta.

MARTINSKA VES - Hrvatska seljačka stranka (HSS) će samostalno izaći na parlamentarne izbore, izjavio je danas novinarima u Martinskoj Vesi predsjednik HSS-a Josip Friščić. Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li stranka samostalno na izbore, Friščić je rekao kako HSS radi svoj program, imenovao je nositelje u izbornim jedinicama, te da su "rasprave koje su trajale tjednima, potvrdile da HSS samostalno ima što reći biračkom tijelu". HSS je prije četiri godine počeo s realizacijom onoga što u Hrvatskoj postaje sve aktualnije, a to je stvaranje uvjeta za ravnomjeran razvoj prostora i područja te briga o regionalizmu, kazao je Friščića. Dodao je da HSS ima iskustva i jasne prioritete. "Prioritet je briga o hrani, prerađivačkoj industriji i turizmu, te uz stvaranje domaće potrošnje, osiguravanje uvjeta za plasman proizvoda na izvoznom tržištu", rekao je Friščić. Odgovarajući na pitanje vezano uz procjene nekih analitičara da HSS, ako na izbore izađe samostalno, neće prijeći izborni prag - Friščić je naglasio kako su postojali oni koji su tvrdili da je misija HSS završena onoga trenutka kada je Hrvatska postala samostalna. "Nema brige hoće li HSS prijeći izborni prag; jer tko neće uvažavati ono što mi govorimo ili će kratko trajati ili će teško funkcionirati", dodao je.

VIROVITICA - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u Virovitici gdje je sudjelovao na izvještajno-tematskoj konvenciji virovitičko-podravske organizacije SDP-a, kako je jako važno da se referendum o ulasku u Europsku uniju uspješno provede, da ni na koji način ne bi smio biti opterećen izborima, te da bi se trebao održati nakon parlamentarnih izbora. Na novinarske komentare da je jučer propustio u ime SDP-a komentirati "zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u EU", Milanović je kazao da to čini danas te da je o tome govorio i u ponedjeljak i utorak. "Odluka još nije formalno donesena i Hrvatska će ući u EU 2013. To će zaista biti povijesni trenutak, a ovo jučer je zaista bio jedan od važnijih događaja, ali ima ih svaki dan. Najvažnije za Hrvatsku sada je da se posveti svojim problemima, a oni bitno nadilaze normativnu harmonizaciju i prepisivanje europskih zakona. Prave reforme počinju sada, one još nisu započele", kazao je predsjednik SDP-a. Naglasio je da će predstojeći parlamentarni izbori biti teški i zahtjevni te da SDP još nije započeo kampanju, ali je, kako je rekao, svakodnevno među ljudima. Kampanja počinje 30 dana prije izbora, a kad će to biti odlučit će vladajuća koalicija, dodao je Milanović.

VIROVITICA - Saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić prozvao je u Virovitici Zorana Milanovića zbog šutnje i nekomentiranja završetka pregovora Hrvatske s EU. "Zabrinuti smo zbog političkih suparnika koji ni riječju nisu spomenuli taj događaj i nisu bili u Saboru kada je obznanjena vijest o završetku pregovora Hrvatske s EU", rekao je Đakić na izvanrednoj konferenciji za novinare virovitičko-podravskog HDZ-a. Dodao je kako je zabrinut i jer Zoran Milanović za današnjeg posjeta Virovitici također nije komentirao, kako je naglasio, uspjeh Vlade RH zbog završetka pregovora s EU.

SPLIT - Na današnjem prvom Gay prideu održanom u Splitu policija je privela 70 osoba, a do 16 sati ozlijeđene su četiri osobe, i to novinari, doznaje se u splitskoj Policijskoj upravi. Jedan od četvorice ozlijeđenih novinara kolima hitne pomoći odvezen je u splitsku bolnicu. Policija nije izvijestila pobliže o ozljedama, no po svjedočenju očevidaca, u bolnicu je odvezen tv snimatelj koji je pogođen u glavu opekom. Policija je izvijestila kako je na Rivi 200-tinjak sudionika Gay pridea a da ih je na mjestima kojima je povorka prolazila dočekalo oko 4000 građana. Prije početka Gay pridea, do 13 sati, policija je preventivno privela 50 osoba, a prvi izgred se dogodio čim je povorka krenula, kad je netko u Marmontovoj ulici bacio suzavac. Nešto kasnije iz mase okupljenih građana netko je na sudionike Pridea bacio "topovski udar" i suzavac. Privedeno je 70 osoba, a u policiji kažu da ih se privodi još nekoliko zbog bacanja predmeta na govornike koji su se s bine obratili sudionicima Pridea. Koordinatorica Lezbijske grupe Konta Sanja Juras izjavila je kako je sramota što su sudionici Gay pridea bili meta, čime im se, ističe, želi ograničiti izražavanje njihove seksualne slobode.

POŽEGA - Dvadeseta obljetnica osnivanja 63. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde RH, prve vojne postrojbe u Požeštini, svečano je obilježena danas u Vidovcima kod Požege. Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, pripadnici samostalnog bataljuna, koji su prošli sva bojišta diljem Hrvatske i okupljeni prisjetili su se poginulih branitelja i ratnoga puta. "Jučerašnji dan i skorašnje pristupanje Hrvatske EU možemo prije svega zahvaliti braniteljima koji su najzaslužniji za Hrvatsku neovisnost i za demokraciju u Hrvatskoj. Želim danas iskazati počast i poštivanje svim pripadnicima 63. bataljuna koji su dali svoj neizmjeran doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova i slobodu Hrvatske", rekao je ministar Ivić.

OSIJEK - U okviru Regate Osijek-Aljmaš, koja se u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu ove godine održava 11. put, iz osječke Zimske luke danas je isplovilo 120 plovila s oko 450 članova posada prema ušću Drave u Dunav, gdje su položeni brojni vijenci. Vijence su između ostalih položili osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Ove godine prvi put iz Zimske luke do ušća plivali su članovi Ronilačkog centra Osijek, koji su također položili vijence u ušću. U Aljmašu je organiziran tradicionalni ručak, grah i druženje svih sudionika. Organizatori ove tradicionalne manifestacije koja iz godine u godinu postaje sve masovnija su Motonautički klub Drava i "Žuta podmornica", a održava se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

SISAK - U povodu Dana Sisačko-moslavačke županije, te 143. obljetnice rođenja Antuna i 140. obljetnice rođenja Stjepana Radića, na spomen obilježje ispred rodne kuće Stjepana i Antuna Radića u Trebarjevu Desnom vijence su položila županijska i druga izaslanstva, a po posebnom protokolu HSS Sisačko-moslavačke županije. Predsjednik HSS-a Josip Friščić podsjetio je da je nauk braće Radić nastao prije više od stotinu godina, u vremenima kada je trebalo pokrenuti bitku za nacionalnu samosvojnost. Mi smo sretna generacija, kazao je Friščić, koja je ponosno, doduše u krvi, izborila svoju samostalnost.

ZAGREB - Višeetažna stambena zgrada u izgradnji na Gornjem Prekrižju u vlasništvu Hrvoja Čermaka, 37-godišnjeg sina umirovljenog generala Ivana Čermaka, jučer se urušila iz još neutvrđenog razloga, a tom prilikom nitko nije ozljeđen. Zagrebačka policija izvijestila je da se višeetažna stambena građevina u elitnom dijelu Zagreba urušila oko 10,15 sati. Ne zna se zašto je došlo do pucanja i odvajanja armiranih betonskih greda te urušavanja betonskog potpornog stupa, a zatim i gotovo cijele građevine. U policiji kažu da životi ljudi nisu bili ugroženi u trenutku urušavanja. Za sada nije utvrđeno kolika je materijalna šteta. Na mjesto događaja izašle su sve mjerodavne službe, djelatnici Gradske plinare, Elektre te građevinske inspekcije.

ZAGREB - Dizajn nije hermetična djelatnost već kreativni alat za unapređenje gospodarstva, kulture i društva općenito, rečeno je danas na otvaranju drugog međunarodnog Dana dizajna, ili Dana D, na kojemu je priliku za izlaganje svojih djela dobio 61 mladi autor i autorski tim iz Hrvatske i regije. Pod sloganom "Svježe! Mlado! Kvalitetno!", u prostorima Stare klaonice u Zagrebu predstavljaju se najbolji radovi mladih dizajnera iz regije u području industrijskog/produkt dizajna, vizualnih komunikacija, modnog dizajna i interijera. Središnje događanje je dizajnerski sajam za autore do 35 godina iz cijele regije u kojemu sudjeluje 61 dizajner ili dizajnerski tim, to jest ukupno oko 150 autora čiji su radovi odabrani kao najzanimljiviji među 300-tinjak prijavljenih. Osim mladih dizajnera iz Hrvatske, u Staroj klaonici predstavili su se i oni iz Srbije, Slovenije, BiH i Crne Gore.

(Hina) xmvr ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙