FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko ukinuo sankcije dužnosnicima

Autor: zkre
MOSTAR, 10. lipnja 2011. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ukinuo je u petak financijske i pravne sankcije protiv 82 osobe među kojima je i obitelj haaškog optuženika Radovana Karadžića te bjegunac Goran Hadžić, koji su se dovodili u svezu s mrežom potpore nedavno uhićenom generalu Ratku Mladiću.

Austrijski diplomat je na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio kako je ukinuo odluke ranijih visokih predstavnika kojim je 58 osoba bilo sankcionirano zabranom sudjelovanja u političkom životu dok su kod 34 osobe bili blokirani računi zbog sumnje da su povezani s financiranjem skrivanja haaških bjegunaca.

"Ovo nikako ne utječe na prethodne, trenutačne ili buduće kaznene postupke protiv osoba na koje se ove sankcije odnose. Odluka također ni na koji način ne predstavlja potporu bilo kojoj od ovih osoba da se vrati na političku scenu ili poziciju s koje je smijenjena", rekao je visoki međunarodni predstavnik.

Pojasnio je da je nakon Mladićeva izručenja Haagu postalo besmisleno držati na snazi sankcije dužnosnicima.

Među osobama kojima su skinute sankcije su supruga, sin, kći i brat Radovana Karadžića, haaški bjegunac Goran Hadžić te bivši član BiH Predsjedništva Mirko Šarović, kao i ratni ministar u vladi Republike Srpske Momčilo Mandić. Inzko je rekao da će uprkos ukidanju sankcija OHR-a Hadžićeva imovina i dalje biti blokirana, što je odluka Vijeća ministara BiH.

"Nakon što se Ratko Mladić konačno pojavio pred Haaškim tribunalom u Haagu, stekli su se uvjeti za skidanje zabrane za sve dužnosnike koji su smijenjeni odlukama Visokih predstavnika vezanih za nesuradnju s ICTY. Kao rezultat toga, odlučio sam ukinuti zabranu za 58 osoba na koje se to odnosi. Jednako tako, ukinuo sam i naloge kojim su blokirani računi za 34 koje su se sumnjičile za materijalnu potporu osobama optuženim za ratne zločine", rekao je Inzko.

Radi se o 82 osobe od kojih je desetero imalo zabranu sudjelovanja u političkome životu i istodobno blokirane bankarske račune.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙