FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić: ovo je povijesni dan za Hrvatsku i EU

Autor: sfab
PULA, 10. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao je danas, komentirajući preporuku Europske komisije za završetak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, kako je ovo povijesni dan za Hrvatsku i Europsku uniju.

"Što se tiče pregovora, naš posao je završen, sada je na zemljama članicama EU da naprave posljednju procjenu pregovora i odluče mogu li pregovori biti službeno zaključeni i krenuti s potpisivanjem", kazao je Jakovčić.

Jakovčić je zadovoljan što je Europska komisija predložila ministarskome Vijeću EU da zatvori posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom. "To otvara vrata Hrvatskoj da se priključi Europskoj uniji kao 28. država članica od 1. srpnja 2013., ako Vijeće održi naznačeni nadnevak koji je EK predložila", rekao je Jakovčić.

Predsjednik IDS-a je čestitao svim hrvatskim građanima na strpljenju u pregovorima i trudu kojim su doprinijeli današnjoj odluci Europske komisije da Vijeću EU-a predloži završtak hrvatskih pregovora.

"Članstvo u EU jamstvo je veće kvalitete života i standarda hrvatskih građana, dok je najveća prednost ulaska u EU dugoročna stabilnost", rekao je Ivan Jakovčić.

Kao prednosti ulaska Hrvatske u EU istaknuo je jedinstveno eurospko tržište s više od 500 milijuna ljudi, slobodno kretanje unutar teritorija EU, mogućnost pristupanja poljoprivrednika europskim fondovima koji pomažu ruralnom razvoju, a smatra i kako će pravosudni sustav postati učinkovitiji.

Prema njegovim riječima postati članicom EU nije samo ekonomski ili socijalni probitak, već je to osjećaj pripadanja europskoj obitelji, zajednici koja se temelji na vladavini prava, mira, stabilnosti i napretka. "Kad uđemo u EU više će se poštivati građanske slobode i građanska prava, prava nacionalnih i religijskih manjina, sve za što se IDS od svog osnutka zalaže", rekao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

(Hina) xppul yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙