FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje SEI pozdravile preporuku o završetku pregovora RH

Autor: dspo
TRST, 10. lipnja 2011. (Hina) - Ministri vanjskih poslova zemalja Srednjoeuropske inicijative (SEI) pozdravili su u petak u Trstu preporuku Europske komisije za završetak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom te potvrdili važnost hrvatskog uspjeha na europskom putu kao jasnog znaka da je europska perspektiva dostižna za sve zemlje regije koje su spremne provesti potrebne reforme.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo na sastanku, ponovio je spremnost Hrvatske da ostane snažan zagovornik takve budućnosti za sve zemlje regije.

Osvrnuvši se na dosadašnju suradnju u sklopu SEI-ja napomenuo je kako ona služi kao uspješan primjer regionalno orijentirane suradnje.

"Regionalna suradnja važan je dio europskog integracijskog projekta a spremnost Hrvatske da u tome pruži svoj doprinos zasigurno je pridonijela uspješnom okončanju pregovora s EU-om", kazao je Jandroković.

On je ukazao na potrebu suradnje SEI-ja s drugim regionalnim inicijativama posebice u širem kontekstu makroregionalne politike EU-a. Napomenuo je kako trenutni angažman Hrvatske u okviru strategije EU-a za Dunavsku regiju, kao i potpora uspostavi Jadransko-jonske makroregije potvrđuju njezinu orijentaciju u tom smjeru.

Jandroković je istaknuo kako suradnja s civilnim društvom također zavrjeđuje povećanu pozornost pri čemu "snažnija suradnja nevladinih udruga na području SEI-ja može donijeti dodanu vrijednost već dobrim međudržavnim odnosima".

Jandroković je potvrdio spremnost Hrvatske za daljnjim nastavkom i unapređenjem suradnje u okviru SEI-ja istaknuvši kako će Hrvatska kao članica inicijative od samog njezina osnutka ostati aktivan partner u provedbi zajedničkih projekata.

Na sastanku u Trstu sudjelovali su predstavnici 18 zemalja članica SEI-ja među kojima 12 ministara vanjskih poslova, a sastankom je predsjedala Srbija.

(Hina) xdspo ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙