FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Malčić: kršenje socijalnih prava dovedeno do praga izdržljivosti

Autor: vlar
ZAGREB, 9. lipnja 2011.(Hina) - Ocjene službenih krugova da je stanje ljudskih prava u Hrvatskoj pri samom vrhu u Europi pogrešne su, demotivirajuće i štetne, upozorio je danas u sabornici pučki pravobranitelj Jurica Malčić, koji ocjenjuje da je stanje objektivno teško, a kršenje ljudskih prava u nekim segmentima dovedeno do praga socijalne izdržljivosti.

Podnoseći u Hrvatskom saboru izvješće o svome radu za 2010. godinu, Malčić je posebno upozorio na najugroženije kategorije društva, čija su socijalna i druga prava ugrožena, ne samo zbog krize i neimaštine, nego, ističe, "i zbog lošeg funkcioniranja upravnih i pravosudnih tijela, najpozvanijih da ta prava osiguraju i štite".

S obzirom na pristigle pritužbe građana, Malčić je upozorio da su u najtežem položaju i dalje nezaposleni, zaposleni kod poslodavaca koji često nekažnjeno krše propise i uskraćuju im njihova prava, pa i plaće, te umirovljenici s najnižim primanjima.

Upozorio je i na politizaciju državne uprave, nerješavanje sudskih predmeta u razumnim rokovima, dugotrajnost postupka u građanskim stvarima uključivo i ovršni postupak, te na neprimjeren utjecaj političke vlasti na pravosuđe, što se, kaže, "najočitije manifestira kroz kadroviranje, odnosno imenovanje i napredovanje sudaca, predsjednika sudova, ali i članova Državnog sudbenog vijeća".

Stoga, poručio je, nije realno stanja ljudskih prava procjenjivati samo na temelju napretka ostvarenog u usklađivanju zakona i drugih propisa s pravnim stečevinama EU i zahtjevima iz pristupnih pregovora "jer je raskorak između normativnog i stvarnog očit i prevelik".

Izvješće pučkog pravobranitelja Josip Salapić, u ime Kluba HDZ-a, ocijenio je "poprilično dvojbenim" u dijelu u kojemu se dovodi u pitanje sustav i način praćenja rada pojedinih resora. Preporuke pravobranitelja, posebno u dijelu koji se odnosi na pravosuđe, prilično su nekonkretizirane, ne govori se na što se konkretno misli, već se daju paušalne i općenite ocjene, smatra Salapić.

Da Malčićevo izvješće nije dovoljno argumentirano smatra i njegov stranački kolega Boris Kunst.

"Toliko kritizerski zaključci i ocjene izgledaju kao da ih je pisao netko iz kukuriku koalicije", ustvrdio je Kunst, uz ocjenu da je Malčić doveo u pitanje kvalitetu svih zakona koji su bili uvjet za zatvaranje određenih poglavlja u pregovorima s Europskom unijom.

Za razliku od HDZ-a, Klub SDP-a je pozdravio izvješće, a Mirela Holy je čestitala pučkom pravobranitelju na "kvalitetno odrađenom poslu u teškim i neprijateljskim uvjetima od strane vladajuće većine koji su bili očiti i tijekom današnje saborske rasprave".

Osvrnula se i na činjenicu da izvješća pučkog pravobranitelja Sabor nije prihvatio u posljednje tri godine, ustvrdivši kako se "na taj način daje poruka ministrima i državnom aparatu da mogu ignorirati pučkog pravobranitelja".

Izvješće o radu pučkog pravobranitelja za 2010., po kojemu je broj pritužbi pravobranitelju, zbog povreda radnih, socijalnih i drugih prava u odnosu na 2009. godinu povećan za 15 posto, pohvalio je i Mile Horvat (SDSS), ustvrdivši da daju realnu ocjenu uzroka i posljedica negativnih tendencija u hrvatskom društvu.

"Pritužbe se događaju uvijek u istoj sferi društvenih zbivanja - u pravosuđu, policiji, obnovi stambenog zbrinjavanja, u radnim odnosima", rekao je Horvat.

Na kraju današnjeg zasjedanja Sabor je kratko raspravio i završnu listu kandidata za novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na temelju prijedloga saborskog Odbora za izbor i imenovanja.

Za predsjednicu Povjerenstva predložene su dvije kandidatkinje - diplomirane pravnice Sanja Lozančić i Dora Rešetar, a deset je kandidata predloženo za četiri člana Povjerenstva, koje će zastupnici sutra birati tajnim glasovanjem.

Sukladno novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo ima predsjednika i četiri člana koji ne smiju biti članovi niti jedne stranke, a niti su to bili posljednjih pet godina do dana kandidiranja za mjesto u Povjerenstvu.

Nezadovoljan što će se o članovima povjerenstva odlučivati natpolovičnom a ne dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru kako je predlagala oporba, Klub HNS/HSU-a sutra neće sudjelovati u glasovanju o članovima Povjerenstva, najavio je Miljenko Dorić.

Sabor je završio s današnjim radom.

(Hina) xvl yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙