FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: istražno povjerenstvo treba početi od Polančecovih izjava

Autor: trub
ZAGREB, 24. svibnja 2011.(Hina) - Prijedlogom odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica oko uloge ravnatelja policije Olivera Grbića u podnošenju anonimnih prijava protiv oporbenih političara, posebno u vezi s nabavom oružja u Rijeci 1991., oporbeni SDP, HNS, IDS i HSU predlažu da istragu počne analizom prošlotjedne izjave bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca.

U tom prijedlogu, koji je inicirao SDP i najavio da će ga sutra uputiti u saborsku proceduru, stoji da bi istraživanje trebalo početi od Polančecovih izjava da ga je Grbić u rujnu 2009. upozorio da je protiv HDZ-ovih političara podnesen niz anonimnih kaznenih prijava, te mu navodno predložio da bi HDZ "radi postizanja balansa" trebao uzvratiti podnošenjem prijava protiv oporbenih čelnika.

Istraživanje bi, smatraju u oporbi, trebalo obuhvatiti i izjave istaknutih članova HDZ-a o upletenosti pojedinih oporbenih čelnika u kaznena djela.

To je, tvrde, potrebno kako bi se utvrdilo jesu li te izjave temeljene na nekim saznanjima u koja javnost nema uvida, ili su dio strategije stvaranja dojma da je "činjenje kaznenih djela imanentno svakoj politici i svim političkim strankama i da postoji 'ravnoteža' između HDZ-a i oporbe kada je u pitanju kriminal".

S obzirom da je podnesena anonimna prijava po kojoj je 1991. pronevjereno 830 tisuća tadašnjih njemačkih maraka riječkog Kriznog štaba, namijenjenih obrani Hrvatske, potrebnim smatraju utvrditi je li postupanje policije u tom slučaju bilo profesionalno, te jesu li u najkraćem mogućem roku provjereni navodi iz te prijave.

Potrebno je, kažu u tzv. kukuriku koaliciji, utvrditi i jesu li izuzeti kakvi materijalni dokazi koji potvrđuju ili opovrgavaju navode iz prijave, ili je postupanje policije bilo takvo da se sumnja u ratno profiterstvo što dulje održi u javnosti u svrhu diskreditiranja Linića kao istaknutog člana SDP-a.

Ističu kako postoji nesumnjiv interes javnosti da dozna je li policija u tom slučaju postupala držeći se zakona i vodeći računa o očuvanju temeljnih ljudskih prava onih prema kojima postupa, "ili je podnošenje prijave i postupanje policije bilo politički motivirano s ciljem diskreditacije jedne političke stranke i njezina istaknutog člana".

Dodaju da javnost želi saznati istinu je li Grbić ikome sugerirao podnošenje anonimnih prijava protiv oporbenih čelnika, ili su Polančecove izjave neutemeljene i predstavljanju podmetanja kojima se želi destabilizirati funkcija ravnatelja policije i MUP-a.

"Javni je interes saznati postupa li policija zakonito, jer bi bilo kakvo politički motivirano postupanje policije koje bi za cilj imalo diskreditaciju bilo koje političke stranke ili bilo koje osobe, za posljedicu imalo ugrožavanje sigurnosnog stanja u zemlji kao i drastično urušavanje stanja ljudskih prava", stoji u prijedlogu odluke.

Saborsko bi istražno povjerenstvo, po mišljenju oporbenih stranaka, trebalo istražiti je li Grbić zaista Polančecu u rujnu 2009. rekao da bi HDZ "radi postizanja balansa" trebao podnositi prijave protiv oporbenih čelnika, te je li Polančec o tome da se HDZ na to sprema upozorio nekoga i prije upućivanja prijave za nabavu oružja u Rijeci.

Istraga bi, kažu, trebala utvrditi i je li ta anonimna prijava dostavljena samo policiji ili i nekim HDZ-ovim dužnosnicima, te je li glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec govorio istinu kada je izjavio da je policija u slučaju te prijave postupala po zahtjevu Državnog odvjeništva.

Oporba predlaže i da povjerenstvo istraži je li policija u primjerenom roku i primjerenim izvidnim radnjama nastojala doći do materijalnih dokaza o tome kakav je bio tijek novca u pokušaju riječkog Kriznog štaba da nabavi oružja za obranu.

Nužnim smatraju i istražiti je li iz saborskog Kluba HDZ-a, kako kažu, policiji ili ministru unutarnjih poslova upućena još koja anonimna prijava protiv nekog člana neke oporbene stranke, te jesu li zastupnici HDZ-a ikada od ministra ili nekog drugog vladinog dužnosnika tražili pokretanje istraga protiv bilo kojeg oporbenjaka.

Zanima ih i je li policija ikada podnosila kaznene prijave protiv oporbenih dužnosnika koje je Državno odvjetništvo odbacilo, te može li se iz dosadašnjeg postupanja policije, ministra unutarnjih poslova i dužnosnika HDZ-a zaključiti da je na djelu plan diskreditiranja oporbenih čelnika zlouporabom policije u političke svrhe.

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙