FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: investitorima nedostaje ulagačkih prilika

Autor: scvi
ZAGREB, 18. svibnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi investitorima nije problem nedostatak kapitala za ulaganje već nedostatak ulagačkih prilika, stoga i danas većina analitičara očekuje skromni obujam trgovanja i stagnaciju indeksa.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 9 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,3 posto, na 2.205 bodova, a Crobex10 0,29 posto, na 1.228 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 15 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego prethodnoga dana.

Jedina s milijunskim prometom, u visini od gotovo 8 milijuna kuna, bila je dionica HT-a. Cijena joj je pala 0,96 posto, na 258 kuna.

„Na domaćem tržištu nije problem nedostatak kapitala za ulaganje, već nedostatak ulagačkih prilika. Stoga ni danas ne očekujem znatnije pomake na tržištu u odnosu na protekle dane“, ocjenjuje Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Dodaje da i dalje nema poticajnih vijesti ni iz korporativnog ni iz gospodarskog sektora.

„Iz letargije bi tržište mogao probuditi tek završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom, jer bi pozitivno utjecao na raspoloženje investitora“, kaže Vorkapić.

Sa svjetskih burzi, pak, ne stižu jasne smjernice. Slabi kvartalni rezultati Wal-Marta, smanjenje poslovnih procjena Hewlett-Packarda i makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva izazvali su u utorak na Wall Streetu pad Dow Jones i S&P 500 indeksa četvrti dan zaredom.

Međutim, na azijskim i europskim burzama jutros su vodeći indeksi porasli, što se ponajviše pripisuje njihovu oporavku nakon gubitaka zabilježenih proteklih dana.

„Svjetske burze još su u uzlaznom trendu, koji traje od kolovoza lani. Pad indeksa u proteklome razdoblju pripisujemo njihovoj korekciji unutar pozitivnog trenda. S tehničkog aspekta, dnevni grafovi najvažnijih svjetskih indeksa sada izgledaju nešto bolje te pronalaze potpore na trenutnim razinama, no tjedni još ukazuju da postoji potencijal za daljnju korekciju naniže“, zaključuje Vorkapić.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙