FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija i Kina ne žele rezoluciju protiv Sirije

Autor: vkla
BEČ, 9. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Rusija i Kina u četvrtak su dale do znanja da će staviti veto na pokušaje zapadnih zemalja da zbog ilegalnih nuklearnih aktivnosti prijave Siriju Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i izglasuju osuđujuću rezoluciju, izvješćuju agencije.

Nacrt rezolucije, koji dolazi istodobno s osudom Zapada zbog sirijskoga kršenja pobune, proziva Siriju jer tri godine ne dopušta istragu UN-u o mjestu u pustinji koje je Izrael bombardirao 2007. godine, objašnjava AFP. Po američkim obavještajnim podacima, kako prenosi Reuters, riječ je o Dair Alzouru, gdje je bio reaktor sjevernokorejske proizvodnje namijenjen proizvodnji plutonija za atomske bombe prije nego što je uništen. Sirija je opovrgnula sve navode, tvrdeći da je riječ o konvencinalnom vojnom postrojenju.

"Mi ne odobravamo rezoluciju i - bude li se glasovalo - bit ćemo protiv", stoji u ruskoj noti poslanoj članicama vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Moskva ističe da je UN odgovoran za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, a kako Dair Alzoura više neme, nema ni prijetnje miru i sigurnosti.

Glasovanje se očekuje u četvrtak navečer, a da bi se rezolucija prihvatila, potrebna je većina u tom upravljačkom vijeću od 35 članica.

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙