FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA: novi podaci o iranskom nuklearnom programu

Autor: rtom
BEČ, 24. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) primila je nove podatke o mogućem razvoju nuklearnog oružja u Iranu koji tvrdi da nuklearni program razvija isključivo u civilne svrhe, navodi u utorak agencija Reuters.

Iranske zalihe niskoobogaćenog uranija nastavile su rasti unatoč međunarodnim sankcijama nametnutima Iranu, piše u tajnom izvješću kojega je kopiju pribavila agencija Reuters.

Ti novi podaci mogli bi pružiti dodatne argumente Sjedinjenim Državama i njihovim europskim saveznicima koji žele izolirati Islamsku Republiku Iran zbog njezina netransparentnog nuklearnog programa.

Iran odbacuje optužbe da pod krinkom civilnog nuklearnog programa razvija nuklearno oružje.

Izvješće je objavljeno dan pošto je Europska unija proširila sankcije Iranu. Unija je sve nezadovoljnija izostankom napretka u pregovorima s Iranom o njegovu nuklearnom programu.

Prema izvješću na koje se Reuters poziva, Iran je od 2007., proizveo ukupno 4,1 tone niskoobogaćenog uranija. To je više od 3,6 tona, koliko se ranije vjerovalo da je proizveo, a količina je dovoljna za izradu dviju bombi.

Obogaćeni uranij može se koristiti kao gorivo u nuklearnoj elektrani ili, ako se dodatno obradi, za izradu oružja.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙