FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: optužbe IAEA "neutemeljene"

Autor: bnov
TEHERAN, 25. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Iran je u srijedu odbacio "neutemeljene" optužbe iz najnovijeg izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o mogućem vojnom aspektu iranskog nuklearnog programa.

"U tom izvješću aludira se na ista zamorna pitanja, zasnovana na neutemeljenim optužbama i špekulacijama glede vojnih aktivnosti", izjavio je Ali Asgar Soltanije, predstavnik Irana pri IAEA, kojega citira službena agencija Irna.

"Bez ikakve sumnje, odsustvo čvrstih dokaza kao podrška optužbama IAEA dovodi u pitanje smisao Agencije", dodao je Soltanie.

Po njemu, naprotiv, "izvješće ponovno pokazuje da i nakon osam godina inspekcija, nema znakova skretanja prema vojnim ciljevima" u iranskom nuklearnom programu.

U tom dokumentu IAEA kaže da je nakon zadnjeg izvješća u veljači primila "dodatne informacije vezane uz moguće aktivnosti povezane s nuklearnom energijom a nedeklarirane, koje su u tijeku procjene".

IAEA istražuje godinama iranske nuklearne aktivnosti koje bi se mogle povezati s vojnim ciljevima za koje Zapadnjaci sumnjiče Iran usprkos opetovanim demantijima.

(Hina) xbnš ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙