FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN od Japana traži jače sigurnosne mjere nuklearki

Autor: dmus
TOKIO, 1. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Stručnjaci UN za atomsku sigurnost ustvrdili su kako je Japan podcijenio prijetnju od smrtonosnog vala nuklearnoj centrali Fukushimi, što je rezultiralo njezinim uništenjem i najvećom nuklearnom krizom u svijetu od Černobila te su zatražili hitne promjene kako se takva kriza više ne bi ponovila.

U izvješću koje je u srijedu predstavljeno japanskom premijeru Naotu Kanu, 18 stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) poziva na dubinske promjene u načinima gradnje, upravljanja i reguliranja rada nuklearnih postrojenja.

Japanski energetski dužnosnici našli su se na udaru kritika zato što nisu predvidjeli mogućnost pojave tsunamija koji bi bio veći od 5,7 metara visokog zaštitnog zida oko elektrane na sjeveroistoku zemlje, unatoč upozorenjima vlade i znanstvenika tvrtke TEPCO da je takva opasnost izgledna.

Procjenjuje se da je val koji je 11. ožujka pogodio postrojenje nakon strahovitog potresa magnitude 9 po Richteru bio visok 14 metara, odnosno gotovo 2,5 puta više od visine zida.

Trostrano izvješće IAEA-e prva je neovisna procjena krize u Fukushimi i iz njega se može iščitati da će se energetske tvrtke u potresima sklonim zemljama ubuduće susretati s težim zaprekama kako bi ispunili nove međunarodne standarde. Također bi moglo označiti novu fazu u sve žučnijoj raspravi u Japanu o tome kako će se, i hoće li se uopće, preostalih 49 nuklearnih centrala u zemlji vratiti u funkciju.

U izvješću se od Japana traži da poboljša nuklearni regulatorni sustav kako bi dužnosnici koji nadziru sigurnost postali neovisni od ministarstva zaduženog za nuklearnu energiju i kako bi se točno znao sustav odgovornosti, koji je pokazao sve svoje manjkavosti u prvim satima nakon katastrofe.

IAEA napominje kako su radnici u Fukushimi bili "predani i odlučni", ali poziva Japan da uspostavi "čvršće" zapovjedne centre kako bi bolje odgovorio na buduće krize.

Kanov pomoćnik Goshi Hosono, kojem je predano izvješće, rekao je da će paket reformi, koji će biti objavljen idući tjedan, sadržavati i odgovor na pitanje kako učiniti neovisnom nuklearnu regulatornu agenciju.

Trenutačno je u funkciji samo 10 od donedavnih 54 japanskih nuklearnih elektrana. Navodno postoje planovi kako preostale centrale učiniti otpornima na katastrofu kakva je pogodila Fukushimu, ali ako javnost i vladajuće strukture u to ne budu potpuno uvjerene, moguće je da se do sredine iduće godine zatvore sve nuklearke, što bi smanjilo ukupnu količinu električne energije u Japanu za 30 posto i uzrokovalo opasnost od trajnijeg, gotovo neprekidnog pomanjkanja struje.

(Hina) xdam yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙