FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikalci traže da Vlada potpiše suglasnost za gradnju brodova

Autor: zjur
SPLIT, 16. svibnja 2011. (Hina) - Sindikalni čelnici Brodosplita pozvali su danas Vladu da na sjednici u četvrtak potpiše suglasnost za gradnju četiriju brodova koji će im otvoriti vrata za daljnje poslove.

Ugovori za gradnju brodova postoje, usvojeni su na Nadzornom odboru Brodosplita, limovi i materijali su tu. Čekamo početak gradnje, a to ne možemo bez Vlade koja mora potpisati suglasnost, istaknuo je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić na konferenciji za novinare.

Već imamo narudžbe za Jadroplov i za gradnju dva kruzera koji "čekaju" u Ministarstvu gospodarstva već deset mjeseci. Prije je razlog za nepotpisivanje ugovora bila zabrana gradnje brodova, sad je ta zabrana skinuta, pa se pitamo gdje je problem, kaže Šegvić.

"I u ovom trenutku, dok mi ovdje sjedimo, razgovara se o gradnji dva broda, a da smo imali suglasnost Vlade na gradnju Jadroplova taj bi se posao već realizirao", istaknuo je Šegvić.

Sindikalcima nije jasno kako nitko u Vladi ne vidi da je brodogradilištu ostalo još samo tri mjeseca posla, nakon čega mogu staviti ključ u bravu. Ne žele plaću primati iz državnog proračuna već je zaraditi, a dva kruzera su posao koji im je nasušno potreban da pokrenu proizvodnju i osiguraju plaće.

U vezi privatizacije naglašavaju kako nisu protiv samoborskog DIV-a već smatraju da treba ispoštovati zakonsku proceduru.

"Privatizacija škvera neće proći kao Željezara jer će za nju trebati garancija prvoklasne banke, 255 milijuna eura i brodovi koji su obećani", upozorio je Šegvić.

Naša dva sindikalna predstavnika su članovi Vladinog povjerenstva koji više nisu pozvani na sjednice nakon što su rekli svoje stajalište, jer to očito nekome nije odgovaralo. Državno odvjetništvo nas je upozorilo kako njihov zadatak nije da kontroliraju ispravnost ugovora između države i nekog drugoga, što je frapantno, istaknuo je Šegvić.

Sindikat će tražiti da tijekom privatizacije država u svome vlasništvu ostavi 25 posto plus jednu dionicu, a to je dio koji se namjeravalo prodati radnicima koji to, međutim, od svojih plaća ne mogu kupiti.

(Hina) xzjur ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙