FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mihalinec: Matica će ostati snažna središnjica sa 60.000 članova

Autor: dmar
ZAGREB, 20. svibnja 2011. (Hina) - I nakon izlaska nekih manjih sindikata, koji su to najavili na današnjoj konferenciji za novinare, Matica hrvatskih sindikata ostat će snažna i respektabilna središnjica sa 60.000 članova, izjavio je potpredsjednik Matice Branimir Mihalinec.

Po njegovim riječima, iz Matice će istupiti sedam a ne devet sindikata, tako da će se članstvo te sindikalne središnjice smanjiti za oko 30.000 ljudi.

Zahtjev tih sindikata za ostavkom predsjednika Matice Vilima Ribića, zbog navodnog autokratskog vođenja središnjice i ignoriranja stajališta i interesa manjih sindikata, potpuno je neutemeljen jer je svaki Ribićev potez i istup potkrijepljen odlukama Malog vijeća i Predsjedništva Matice, rekao je Mihalinec.

Za te odluke glasovali su i čelnici pobunjenih sindikata, primjerice predsjednik Sindikata grafičara Stjepan Kolarić koji sada optužuje Ribića za nedemokratsko ponašanje, tvrdi Mihalinec.

Skupina sindikalaca koja je danas održala konferenciju za novinare ne može prihvatiti demokratsku proceduru po kojoj se odluke donose većinom glasova, dodao je Mihalinec.

Također je odbacio optužbe za bliskost s vladajućom politikom istaknuvši kako je posao sindikalnih čelnika da pregovaraju s Vladom. Nije cilj sindikata rušenje Vlade, osim ako to od njih ne zatraži njihovo članstvo, a to sada nije slučaj, kaže Mihalinec.

Potpredsjednik Matice složio se jedino s kritikama zbog odustajanja od prosvjedne povorke i obilježavanja 1. svibnja u Maksimiru rekavši kako osobno smatra da su sindikati morali poštovati tradiciju i prosvjedno obilježiti Praznik rada.

Međutim, kaže Mihalinec, članove sindikata javnih službi teško je na to motivirati jer oni imaju kolektivne ugovore i dobro regulirana prava, za razliku od radnika iz realnog i, posebice, privatnog sektora. Oni su trebali inzistirati na prosvjednom 1. svibnju jer za to imaju izravan interes, smatra Mihalinec.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙