FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 8. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

BRUXELLES - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas u Bruxellesu da će o izbornom kalendaru u Hrvatskoj odlučivati vladajuća većina, ali da bi on osobno volio da se (parlamentarni) izbori održe prije referenduma o pristupanju Europskoj uniji. "Ne mogu nagađati kada će biti izbori, to naravno ovisi o vladajućoj većini. Znamo koje su ustavne odredbe i izbori će svakako biti u ustavnim rokovima s tim da bih ja osobno volio da izbori budu prije referenduma. Kako će se sada taj kalendar složiti i kakvo će biti dominantno raspoloženja na političkoj sceni to tek treba vidjeti", rekao je Josipović odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara. Predsjednik Josipović danas je završio dvodnevni posjet Bruxellesu, gdje se sastao s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom, predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem te sudjelovao na summitu o zaštiti autorskih prava.

ZAGREB - Iako je početkom 2010. pogoršana sigurnosna situacija u Afganistanu, hrvatski vojnici koji sudjeluju u misiji ISAF pokazali su visoku profesionalnost, a da je njihova sigurnost na visokoj razini svjedoči i činjenica da među njima nije bilo žrtava, stoji u izvješću o sudjelovanju pripadnika OS RH u Afganistanu od 1. listopada 2009. do 31. kolovoza 2010. godine, o kojemu danas raspravlja Hrvatski sabor. U izvješću, koje je zastupnicima predstavio državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović, navodi se da su pripadnici hrvatskih Oružanih snaga svojim zalaganjem i motivacijom uspješno, profesionalni i na visokoj razini obavljali sve postavljene zadaće. Na taj su način, naglasio je Šimunović, dostojno predstavili Hrvatsku u svijetu, o čemu govore i mnogobrojne pohvale partnerskih vojnih snaga, ali i ljestvica kvalitete doprinosa u misiji, na kojoj hrvatske oružane snage, od ukupno 48 zemalja koje sudjeluju u ISAF-u, zauzimaju visoko 11. mjesto. To je, istaknuo je, priznanje sposobnostima hrvatskih časnika i vojnika u svojoj prioritetnoj zadaći u ISAF-u - priprema i obuka afganistanskih vojno-sigurnosnih snaga. Saborski klubovi podržali su izvješće o sudjelovanju pripadnika OS RH u Afganistanu od 1. listopada 2009. do 31. kolovoza 2010. godine, pohvalivši spremnost hrvatskih časnika i vojnika.

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav danas je utvrdio prijedlog teksta Ustavnog zakona o promjenama Ustava, po kojemu bi se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ubuduće regulirala ustavnim zakonom. Državni tajnik u Ministarstvu branitelja Zoran Komar kazao je da su inicijativu za promjenu Ustava pokrenule udruge proizašle iz Domovinskog rata, a da je Vlada, kao predlagatelj ustavnih promjena, tu inicijativu prihvatila. Vladina je namjera, naglasio je, kroz ustavni zakon osigurati trajnu i kontinuiranu skrb za sve branitelje, posebno one stradale u ratu, primjerenim načinom da to postigne smatra podizanje njihovih prava na ustavnu razinu. "Tom promjenom se ne proširuju niti ograničavaju postojeća prava hrvatskih branitelja niti predviđaju dodatni troškovi za državni proračun, ali se može osigurati kontinuirana skrb, kako bi se eventualne promjene koje bi se ubuduće donosile morale donositi uz politički koncenzus u Saboru (dvotrećinska većina)", poručio je Komar. Odbor je potom jednoglasno (šest HDZ-ovih glasova i jedan Šemse Tankovića iz SDAH-a) i bez rasprave podnio Saboru prijedlog nacrta Ustavnoga zakona za izmjene i dopune Ustava RH. Oporbeni članovi odbora nisu došli na sjednicu. Bez rasprave Odbor je podržao i predložene dopune Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima po kojima bi se i u Hrvatskoj svaki 23. kolovoza ubuduće obilježavao kao spomendan - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" smatra da je pohod pape Benedikta XVI. nadmašio sva očekivanja i pobudio nove nade za boljitak i napredak Katoličke crkve u Hrvatskoj i svih građana te same Republike Hrvatske. U komentaru novog broja lista "Srdačno jedinstvo s Papom" glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako su i sam pohod i poruke, osobito one o odnosu tzv. velikoga svijeta prema maloj Hrvatskoj, dragocjeno služenje i općem dobru hrvatskoga naroda i naroda udruženih u Europsku uniju te doprinos boljitku cijelog čovječanstva. "Papino višekratno podsjećanje da je Hrvatska dio Europe, štoviše - kako je rekao - Srednje Europe, iznimno je važna poruka svima onima koji imaju drugačije planove s Hrvatskom i kojima su vlastiti interesi važniji od istine i pravednosti", napominje se u komentaru i dodaje kako je to štoviše zauzimanje i za ispravljanje nepravde koja uz ostalo obuhvaća i falsificiranje pravoga i stvarnoga lica hrvatskog naroda i Katoličke crkve u njemu. Po komentatorovim riječima, katolički vjernici, osobito mladi sudionici molitvenoga bdjenja na Trgu bana Jelačića, te mnogobrojne obitelji i drugi vjernici sudionici mise Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji okupljeni oko pape Benedikta XVI. očitovali su pravo lice hrvatskoga naroda koje je inače sustavno gurano u drugi plan, prešućivano ili čak osporavano i zatirano. "I mladi okupljeni na zagrebačkome glavnom trgu, koji su svojim ponašanjem, osobito svojom sabranom molitvom u tišini, zadivili mnoge u svjetskim razmjerima, i vjernici na hipodromu i oni koji su Papu pozdravljali na zagrebačkim ulicama očitovali su nevjerojatno srdačno jedinstvo s Papom i sa svime onim što on u Crkvi Kristovoj i suvremenome svijetu predstavlja i što naučava", kaže se u komentaru.

ZAGREB - Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je da je ta stranka danas u 120 gradova počela s akcijom potpisivanja peticije, ali i edukativnom akcijom pod nazivom "Sam plaćam, sam odlučujem" kako bi spriječili da jedan veliki dio građana ostvaruje niže mirovine radi loše gospodarske i socijalne politike te neostvarenja jednog dijela ciljeva mirovinske reforme. Akcija i potpisivanje peticije trajati će do nedjelje, 12. lipnja. Nakon što je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića potpisao peticiju Kosor je novinarima izjavio kako njome od vlade traže da se osiguranicima iz II. stupa, prije svega onima starijim od 50 godina i onima koji će idućih godina ići u mirovinu, omogući pravo izbora po kojim će uvjetima ići u mirovinu - žele li ostati u II. stupu ili iz njega izaći, tj. ići u mirovinu po uvjetima iz I. stupa. Ocjenjuje da bi uskoro 130 tisuća osiguranika u idućim godinama moglo ići u mirovinu i ti građani bili bi "kažnjeni" jer su prije devet godina dobrovoljno izabrali II. mirovinski stup potaknuti državnom kampanjom. Kosor je istaknuo kako se u posljednje dvije godine pokazuje da svi građani koji su dobrovljno ušli u II. mirovinski stup, a prije odlaze u mirovinu, imaju 25 posto nižu mirovinu od onih koji su ostali samo u I. mirovinskom stupu.

ZAGREB/VATIKAN - Generalni tajnik Biskupske sinode u Vatikanu mons. Nikola Eterović, koji je bio u pratnji pape Benedikta XVI. na njegovu prvom pohodu Hrvatskoj, izjavio je danas kako sada, nakon Papinog pohoda i potpore kršćanskoj obitelji, i Crkva na svim razinama mora s još većim poletom provoditi u djelo poruke Svetog Oca o savjesti, obitelji i jedinstvu. "To je dio nove evangelizacije na koju smo pozvani svi, ne samo crkveni pastiri, nego svi laici. Katolička obitelj utemeljena na Isusu Kristu, mala Crkva, veliko je područje djelovanja laika", rekao je komentirajući u razgovoru za Hrvatski katolički radio poruke Svetog Oca upućene Hrvatima. Osobito je istaknuo govor o savjesti, rekavši da je on "jako dobro odjeknuo i u svijetu", što pokazuju mnogi mediji. Dodao je da će se taj govor uvijek citirati kao govor koji je Sveti Otac Benedikt XVI. izrekao u Hrvatskoj. "U tom se govoru vidi velika uloga Crkve u formiranju savjesti. Možda često zaboravljamo na prvotnu dužnost Crkve koja je dragocjena za svakog čovjeka, vjernika i narod. Možda smo i mi pod utjecajem materijalističkoga i konzumističkog društva. Uvijek mislimo na neke zgrade, dobra, na neke izvanredne inicijative, ali taj obični rad u katehezi, vjeronauku u školi, u župi, susretima u sakramentima, osobito u ispovijedi, formiranje savjesti - to je najdragocjenije što Crkva radi, što mora cijeniti i ponovno otkriti i predati novim naraštajima da budu odgojeni kao vjernici i čestiti građani našega društva", rekao je.

ZAGREB - HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić najavio je danas da će tužiti autore teksta objavljenog na portalu virovitica.net po kojemu su on i još nekoliko osoba anonimno kazneno prijavljeni za ratno profiterstvo, ocijenivši kako je ta anonimna prijava vjerojatno "protuuteg za anonimku" protiv SDP-ovca Slavka Linića. Spomenuti portal objavio je da je grupa građana potpisana s "Hrvatski branitelji Virovitičko-podravske županije" anonimno prijavila Đakića i još troje članova tadašnjeg virovitičkog Kriznog štaba za navodnu pronevjeru pola milijuna tadašnjih njemačkih maraka prikupljenih za obranu. Đakić je novinarima u Saboru izjavio da na tu "anonimku" gleda s podsmjehom, te da nema nikakvog razloga za bojazan budući da tada nije bio ni na kakvoj funkciji u virovitičkoj općini niti je tamo uopće prebivao. Upitan tko, po njegovu mišljenju, stoji iza anonimne prijave, Đakić je odgovorio kako je vjerojatno riječ o "protuutegu Linićevoj anonimki, pa mene žele staviti u taj kontekst ili zavrtiti novu aferu". Izvijestio je kako je angažirao odvjetnika, te da će preko nadležnih institucija, budući da je lažno prijavljivanje kazneno djelo, pokušati otkriti tko stoji iza anonimne prijave.

ZAGREB - Upravitelji zgrada dužni su pokrenuti upis u zemljišne knjige svih neupisanih zgrada izgrađenih do 1. siječnja 1997., a taj bi postupak trebao ubrzati sređivanje zemljišnih knjiga, izvijestili su danas iz Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG), podružnice Zagrebačkog holdinga, Iz GSKG podsjećaju da je obveza upisa u zemljišne knjige svih neupisanih zgrada izgrađenih do 1. siječnja 1997. propisana novelom Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i da tu obvezu imaju svi upravitelji zgrada, što znači da su obvezni pokrenuti taj postupak u roku od tri godine od stupanja na snagu zakona, tj. do 29. prosinca 2012. GSKG, kao vodeći upravitelj zgrada u Zagrebu, je od kraja svibnja 2010., kada je na snagu stupio Pravilnik o povezivanju zemljišne knjige i knjige položenih ugovora i upisa posebnog dijela nekretnine, pokrenuo oko 2600 postupaka od čega je njih oko 500 predano za upis u zemljišne knjige. "Deseta novela Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima olakšala je upis u zemljišne knjige. Naime, njome je izričito rečeno da za upis vlasništva posebnog dijela koji nije bio upisan u knjigu položenih ugovora, nije potrebna pisana suglasnost svih suvlasnika. Pravilnikom je ukinuta i obveza izrade elaborata etažiranja, tj. potvrde da je posebni dio samostalna uporabna cjelina čime je otklonjena najveća prepreka u dosadašnjem postupku etažiranja zgrada", priopćuju iz GSKG i napominju da postupak povezivanja obuhvaća upis katastarske čestice i promjene izgrađenosti, upis posebnog dijela te prava vlasništva na posebnim dijelovima.

ZAGREB - Inicijativa Akademska solidarnost (AS), koja okuplja akademske radnike i studente iz cijele Hrvatske, ponovno je danas zatražila odbacivanje zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, ponovivši da će akademski radnici stupiti u štrajk uputi li vlada nacrte zakona u saborsku proceduru. Osvrčući se na današnjoj konferenciji za novinare na radni sastanak u vladi 2. lipnja, Lada Čale Feldman sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, naglasila je da su tom sastanku nazočili članovi akademske zajednice, koalicijski i socijalni partneri da bi se "nesuglasna mišljenja utopila u zbor poslušničke vojske ministra Radovana Fuchsa". Iznoseći stavove AS-a, rekla je da je nakon priopćenja vlade s tog radnog sastanka očito da ni u samim redovima HDZ-a ne postoji nikakav konsenzus o sudbini triju prijedloga zakona. AS upozorava na "kontinuitet nedemokratskog procesa koji je od početka svojstven izradi zakonskih prijedloga: skrivanje nacrta, skrivanje imena članova prvotnih radnih skupina za izradu zakona, diskrecijsko imenovanje članova tzv. prosudbenog povjerenstva" i dr. Drže i da se sustavno stvara neprobojni medijski zid ispunjen obmanama o pravom karakteru zakona i montiranim difamacijama svih njegovih protivnika koje se karakterizira kao lijenčine.

DUBROVNIK - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić obišao je danas u Župi Dubrovačkoj gradilište školske športske dvorane u koju će to ministarstvo uložiti 11,5 milijuna kuna, a ostatak od 800 tisuća kuna osigurat će općina Župa Dubrovačka. Tom je prigodom potpredsjednik vlade Božidar Pankretić istaknuo kako je vrlo važno da radovi dobro napreduju kako bi se djeca Župe Dubrovačke što prije počela koristiti tom dvoranom. Dodao je kako će učiniti sve da se rokovi poštuju i da dvorana bude gotova do početka nove školske godine. Izradnja športske dvorane u Osnovnoj školi Župi Dubrovačkoj, koju pohađa 620 učenika, počela je prije nekoliko godina. Budući da je Građevinsko poduzeće Dubrovnik otišlo u stečaj, izgradnja je stala, jer je trebalo neko vrijeme da se izabere novi izvođač radova - tvrtka Fenix iz Slavonskoga Broda. Potpredsjednik vlade Božidar Pankretić večeras će u Dubrovniku potpisati sporazum o financiranju kapitalnih vodno-gospodarskih projekata u 2011. godini, vrijednih 42 milijuna 900 tisuća kuna. Potpisat će i ugovor o financiranju projekta zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području - Jadran faza II. - Dubrovnik.

DUBROVNIK - U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara tijekom festivalske sezone od 10. srpnja do 25. kolovoza održat će se četiri majstorske radionice namijenjene studentima glazbenih akademija. Nakon kazališne radionice Jana Fabra i Jazz radionice Eldara Djangirova, priliku za učenje od najboljih imat će studenti glasovira, violine i gitare, priopćio je ured za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara. Tako će glasovita pijanistica Dubravka Tomšić održati radionicu 16. i 17. srpnja, američki pijanist i dirigent Stephen Kovacevich 1. kolovoza, svjetski proslavljeni violinist Pinchas Zukerman 5. kolovoza, a španjolski klasični i flamengo gitarist Pepe Romero 6. kolovoza. Studenti glazbenih akademija prijave za majstorske radionice mogu poslati do 20. lipnja.

ZAGREB - U naselju Novi Jelkovec u Sesvetama kupci stanova moći će tijekom ljeta ostvariti popust od 10 posto na cijenu stana pod uvjetom da istodobno, uz stan, kupe i garažu, priopćeno je danas Iz Zagrebačkog holdinga. Dosadašnje prodajne cijene stanova u zoni A naselja Novi Jelkovec, ovisno o veličini stanova, bile su od 1.161 do 1.199 eura po metru četvornom, a 'nove' cijene s akcijskim popustom iznosit će od 1.045 do 1.079 eura po metru četvornom. Za stanove od 65 do 90 metara četvornih, cijena 'kvadrata' bit će 1.062 eura. Ako se stan nalazi u prizemlju ili na zadnjem katu zgrade ta cijena još se dodatno umanjuje za 4 posto odnosno 2 posto. Odluku o akcijskom sniženju cijene stanova u Novom Jelkovcu donijela je uprava Zagrebačkog holding 7. lipnja. s tim da će takva akcijska ponuda biti ograničenog opsega i trajanja. Akcijska prodaja traje, naime, zaključno do 31. kolovoza 2011. i dotad se najkasnije treba sklopiti ugovor o kupoprodaji.

OSIJEK - U Kliničkome bolničkom centru u Osijeku danas je umrla 34-godišnja žena iz Luga, u Baranji, koja je nedavno ranjena u eksploziji u zgradi bivše Tvornice žigica "Drava" u samome središtu Osijeka, potvrdila je osječko-baranjska Policijska uprava. U eksploziji koja se dogodila 28. svibnja zbog dosad neutvrđenih razloga ranjeno je pet žena. Ozljede opasne za život dobile su 34-godišnjakinja iz Luga i 50-godišnjakinja iz Korođa, koja je izvan životne opasnosti, a lakše su ranjene 44-godišnjakinja iz Osijeka, 33-godišnjakinja iz Ivanovca i 47-godišnjakinja iz Dalja. One su zaposlene u osječkoj tvrtki koja se bavi preradom plastike, a u trenutku eksplozije čistile su prostorije u kojima su se reciklirale plastične boce. Glasnogovornica osječko-baranjske Policijske uprave Ivana Delaš rekla je kako još nisu poznati rezultati istrage o uzrocima snažne eksplozije u zgradi bivše osječke Tvornice žigica koju vode djelatnici Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba uz djelatnike osječke policije.

ZAGREB - Uoči ovogodišnjega Međunarodnog festivala čipke u Pagu u Zagrebu se danas otvara izložba "Paška čipka iz zagrebačkih ormara", ostvarena uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te Etnografskog muzeja Zagreba. Izložbu će danas u 18 sati svečano otvoriti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u prostorijama Društva Pažana. Riječ je o raznim odjevnim predmetima, pokrivalima, rozetama, fotografijama i ostalim predmetima iz privatnih zbirki paških obitelji koje žive u Zagrebu te predmetima drugih štovatelja te tradicije. Izložba traje do 10. lipnja, a osmišljena je kao svojevrsna prethodnica 2. međunarodnog festivala čipke u Pagu koji se ove godine održava od 14. do 18. lipnja. "Nastavljamo prošle godine započetu tradiciju festivala čipke grada Paga, branda koji zaslužuje veću pozornost u svijetu i medijima", rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić Njekulin na konferenciji za novinare. Na festivalu će, osim domaćih izlagača, sudjelovati i izlagači iz osam europskih zemalja - Rusije, Češke, Poljske, Slovačke, Italije, Mađarske, Slovenije i Austrije, a radove će predstaviti i lepoglavski čipkari.

ZADAR - Inspektori zadarske Lučke kapetanije istražuju okolnosti i uzrok požara u lučici Ždrelac na otoku Pašmanu, jučer oko 15,20 sati, u kojem su izgorjele i potonule dvije brodice dok su dvije oštećene, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Prilikom izbijanja požara nitko se nije nalazio na plovilima, koja su bila na vezu u lučici Ždrelac, te nema ozlijeđenih kao ni onečišćenja mora. Požar je izbio na brodici pod slovenskom zastavom, oznake IZ-1792, a zatim se brzo proširio na brodice oznake ZD 6582, ZD 7174 te na jednu brodicu bez registarske oznake za sada nepoznatog vlasnika. Mještani su uspjeli lokalizirati požar te spriječili širenje plamena na ostale brodice u luci. Slovenska brodica potpuno je izgorjela i potonula, kao i brodica oznake ZD 6582. Brodica oznake ZD 7174 zadobila je veća, a brodica bez oznake manja oštećenja. Vlasnici plovila na kojem je izbio požar slovenski su državljani V.K. i J.Ž.

OSIJEK - Ovogodišnje 11. osječko ljeto kulture održat će se od 29. lipnja do 16. srpnja i na nekoliko mjesta u gradu ponudit će 26 kazališnih, glazbenih i likovnih programa, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare organizacijski odbor. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako će, osim nastupa osječkih umjetnika iz HNK, Dječjeg kazališta i Umjetničke akademije, Osječko ljeto kulture ugostiti kazališta iz Zagreba, Splita, Rijeke, Virovitice i Šibenika. Najavio je da priredba počinje 29. lipnja, na Dan zaštitnika grada sv. Petra i Pavla, povratkom skulpture Branka Ružića "Grupa građana" na glavni osječki Trg Ante Starčevića i koncertom opernih arija osječkoga HNK. Dodao je kako je ulaz na sve priredbe besplatan, a očekuje se da će ih vidjeti oko 10.000 građana.

SPLIT - Hrvatski prijevod knjige "Velika rastava - fantastična pripovijest o raju i paklu", u kojoj autor Clive Staples Lewis (1898.-1963.) piše o životu nakon smrti, predstavljen je danas u splitskoj nakladničkoj kući Verbumu. Ističući kako je tema knjige velika rastava - radikalni izbor između raja i pakla pred koji smo stavljeni, glavni urednik Verbuma Petar Balta rekao je kako C.S. Lewis "cilja na to da u tom izboru nema kompromisa: moramo izabrati jer put u raj i put u pakao idu posve drukčijim smjerom". Koristeći se svojim nenadmašnim talentom za pisanje bajki i alegorija, Lewis nas, kako je rekao Balta, u toj alegorijskoj priči vodi na unutarnje putovanje kroz raj i pakao te nas upoznaje s anđelima i nadnaravnim bićima koja mijenjaju način na koji razmišljaju o dobru i zlu. "Zamišljajući sama sebe u snu u kojemu se nalazi u autobusu koji vozi između pakla i raja, Lewis počinje izvrsnu književnu pripovijest o vječnim pitanjima postojanja pakla i raja te o tome može li postojati jedan bez drugog", istaknuo je Balta.

ZAGREB - Udruga "Prijatelji životinja" pozvala je danas građane da pomognu napuštenim životinjama kroz individualni angažman i pronalazak udomitelja, odnosno da "postanu kum ili kuma psu iz skloništa". Riječ je o akciji "Udomljavanje je fora" koju u suradnji s udrugom Prijatelji životinja organiziraju Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Predsjednik te udruge Luka Oman rekao je kako se procjenjuje da u Hrvatskoj ljudi tijekom godišnjih odmora napuste čak i više od tisuću životinja. Voditeljica Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu Tatjana Zajec izjavila je kako je u skloništu trenutno 180 pasa koje je potrebno udomiti, a imaju i 20-tak ranjenih mačaka.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙