FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji ISAF

Autor: trub
ZAGREB, 8. lipnja 2011.(Hina) - Iako je početkom 2010. pogoršana sigurnosna situacija u Afganistanu, hrvatski vojnici koji sudjeluju u misiji ISAF pokazali su visoku profesionalnost, a da je njihova sigurnost na visokoj razini svjedoči i činjenica da među njima nije bilo žrtava, stoji u izvješću o sudjelovanju pripadnika OS RH u Afganistanu od 1. listopada 2009. do 31. kolovoza 2010. godine, o kojemu danas raspravlja Hrvatski sabor.

U izvješću, koje je zastupnicima predstavio državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović, navodi se da su pripadnici hrvatskih Oružanih snaga svojim zalaganjem i motivacijom uspješno, profesionalni i na visokoj razini obavljali sve postavljene zadaće.

Na taj su način, naglasio je Šimunović, dostojno predstavili Hrvatsku u svijetu, o čemu govore i mnogobrojne pohvale partnerskih vojnih snaga, ali i ljestvica kvalitete doprinosa u misiji, na kojoj hrvatske oružane snage, od ukupno 48 zemalja koje sudjeluju u ISAF-u, zauzimaju visoko 11. mjesto.

To je, istaknuo je, priznanje sposobnostima hrvatskih časnika i vojnika u svojoj prioritetnoj zadaći u ISAF-u - priprema i obuka afganistanskih vojno-sigurnosnih snaga.

Temeljem odluke Sabora, u Afganistanu je u izvještajnom razdoblju bio raspoređen 14. i 15. hrvatski kontigent s 295 vojnika, sada je tamo i 17. rotacija s ukupno 330 vojnika, a u rujnu se očekuje i 18. kada će u Afganistanu ukupno biti raspoređeno do 350 hrvatskih vojnika.

Izvještajno razdoblje obilježava opće povećanje razine nesigurnosti i nestabilnosti u cijelom Afganistanu, povećanje broja incidentnih situacija i ugroza, no to za posljedicu nije imalo povređivanje hrvatskih vojnika niti značajnu materijalnu štetu.

Naime, stoji u izvješću, početkom 2010. intenzivirano je djelovanje pobunjeničkih snaga diljem Afganistana, a sigurnosna situacija posebno se pogoršala nakon objave da predsjednički kandidat Abdullah Abdullah odustaje od izborne kandidature.

O izvješću raspravljaju saborski klubovi.

(Hina) xtr/xkt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙