FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna vojna vježba "Immediate Response 11"

Autor: mbuj
ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Međunarodna vojna vježba "Immediate Response 11" održava se na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja i u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske (HKoV-a) na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu od 6. do 18. lipnja, priopćila je danas Služba za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH-a).

Na vježbi sudjeluje oko 990 pripadnika oružanih snaga, većinom iz Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, te pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Oko 570 pripadnika hrvatskih oružanih snaga i oko 400 pripadnika OS SAD-a bit će većinom angažirani u vježbi na vojnom poligonu (VP) Slunj, dok će pripadnici ostalih zemalja sudionica (po četiri iz svake zemlje) biti angažirani u računalno potpomognutoj vježbi koja se održava u Simulacijskom središtu u Zagrebu.

Cilj vježbe "Immediate Response 11" je promicanja regionalne stabilnosti i sigurnosti te jačanja interoperabilnosti između članica NATO-a i partnerskih zemalja, a ciljevi su i priprema za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu te razmjena naučenih lekcija iz ISAF-a, navodi se u priopćenju.

Inače, vježba "Immediate Response 11" dio je združene obuke i vježbi Zapovjedništva američkih snaga za Europu – EUCOM (United States European Command) i Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu (USAREUE - United States Army Europe), a osmišljena je kako bi se unaprijedila zajednička interoperabilnost saveznika i partnerskih nacija i unaprijedila priprema sudionika za uspješno djelovanje u združenom, multinacionalnom i integriranom okružju.

U vježbi VP "Eugen Kvaternik" Slunj sudjelovat će pripadnici motorizirane satnije bojne Pauci iz sastava Gardijske motorizirane brigade i pripadnici američkih oružanih snaga iz sastava Nacionalnih garda Minessote i New Jerseya. Direktor vježbe s hrvatske strane je zapovjednik Inženjerijske pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD-a) HKoV-a brigadir Robert Suntešić, dok je sa američke strane direktor vježbe brigadir Ardis Ferguson, zapovjednik 209. tima za vezu u Zapovjedništvu kopnenih snaga za Europu.

Vježba se provodi prema zamišljenom scenariju, a osim kopnenih snaga u vježbi će sudjelovati i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ-a) i Protuzračne obrane (PZO-a).

Prezentacijski dio vježbe predviđen je u subotu, 11. lipnja, na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" Slunj, stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a.

(Hina) pp/xbma yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙