FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za pravosuđe: Malčićevo izvješće opet primiti na znanje

Autor: trub
ZAGREB, 7. lipnja 2011.(Hina) - Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je danas predložio Saboru da ponovno, četvrtu godinu zaredom, ne prihvati već primi na znanje izvješće pučkog pravobranitelja Jurice Malčića, ono za prošlu godinu.

Predsjednica Odbora Ana Lovrin (HDZ) je paušalnim i neargumentiranim stavovima nazvala Malčićeve ocjene da se politička vlast nikada nije odrekla prekomjernog i diobi vlasti neprimjerenog utjecaja na pravosuđe, koje se, smatra pučki pravobranitelj, najočitije očitovalo kroz kadroviranje, odnosno imenovanje i napredovanje sudaca, predsjednika sudova i članova Državnog sudbenog vijeća.

Naglasila je da je Odboru prihvatljiv analitički prikaz stanja ljudskih prava utemeljen na pritužbama građana, ali da ne može prihvatiti "niz paušalnih političkih ocjena koje ničim konkretno nisu potkrijepljene".

"Ako bi to tako prihvatili, onda bi to značilo da se s tim slažemo", poručila je Lovrin. Nije prihvatila ni Malčićeve ocjene da su suci imenovani po političkim kriterijima podobnosti ili pripadnosti interesnim grupama, umjesto po kriterijima stručnosti, sposobnosti i neovisnosti, iako je riječ o manjem broju takvih slučajeva, uzrok padu kvalitete sudovanja, sudačke profesije i povjerenja u sudstvo uopće.

"Ovakvim paušalnim ocjenama nepravedno se blati gotovo 2000 sudaca u ovoj zemlji", poručila je Lovrin.

Istoga je stava i njezin stranački kolega Josip Salapić, nazvavši spomenute Malčićeve ocjene paušalnim floskulama, ali i demotivirajućima za građane i Hrvatsku, posebno pred zaključenjem pregovaračkog poglavlja 23. i uopće pregovora s EU.

"Da je tako kako vi govorite, naša zemlja ne bi bila kandidat za 28. članicu EU", poručio je Malčiću.

Ljubica Lukačić (HDZ) pozvala je pučkog pravobranitelja da, raspolaže li konkretnim saznanjima o političkom utjecaju na sudstvo, ta saznanja podijeli s Odborom, a ne, kako je rekla, da se na temelju neargumentiranih ocjena unosi nered među hrvatske suce.

Vanjski član Odbora Željko Horvatić ocijenio je da spomenuti Malčićevi stavovi, odnosno činjenica da su uvršteni u izvješće o radu njegova ureda, nisu u skladu s ustavno-pravnom i zakonskom ulogom pučkog pravobranitelja.

U tom smislu, neprihvatljivim smatra Malčićev zaključak da to što je Sabor zadnje tri godine tek na znanje primio njegovo izvješće za posljedicu imalo da je dio državnih tijela neažurno ili nije uopće odgovarao na pritužbe Ureda pučkog pravobranitelja.

Malčić je, pak, odbacio prozivke da se njegovim stavovima o sudstvu blate suci te da je riječ o paušalnim ocjenama, naglašavajući da su kritike, koje ukazuju na probleme, iznesene kako bi se stanje popravilo.

"Ne dolazi u obzir da mijenjam bilo što u izvješću", poručio je, istaknuvši da nije ovo prvi put da sluša prozivke kako iznosi paušalne i politikantske ocjene, te da svoje ocjene iznosi i ponavlja u svojim izvješćima upravo zato što ih smatra važnim.

"Nije to isisano iz prsta, ja podnosim izvješća već šest godina", naglasio je pučki pravobranitelj.

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙