FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Rijeci Festival hrvatskih vjerskih filmova

Autor: spar
RIJEKA, 7. lipnja 2011. (Hina) - Drugi Festival hrvatskih vjerskih filmova, koji će se održati u Rijeci od 9. do 11. lipnja u organizaciji franjevačkog samostana Svetišta majke Božje Trsatske i Istrafilma, predstavljen je danas u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu.

Drugo izdanje Festivala publici će ponuditi 25 uradaka, od kojih će 13 konkurirati za glavnu festivalsku nagradu te pet strukovnih, rekao je selektor i direktor Festivala Bernardin Modrić koji je s gvardijanom franjevačkog samostana fra Lucije Jagecom izvijestio o programu Festivala, javila je Informativna katolička agencija (IKA).

Informativni dio Festivala s projekcijama izvan kategorije počinje u četvrtak, 9. lipnja, u 17 sati, dok je službeni početak najavljen za 19 sati animiranim filmom "Tišina mora", Vjekoslava Živkovića, o Trsatskom svetištu kao svetištu pomoraca.

Na Festivalu će se prikazati dva animirana, nekoliko eksperimentalnih te dokumentarni filmovi, među kojima i rad Ninoslava Lovčevića "Svjedok" o bl. Alojziju Stepincu i njegovom spašavanju Židova, zatim "Sijač riječi" o Josipu Turčinoviću autorice Irene Hrvatin, ali i filmovi iz Bosne i Hercegovine o banjolučkim trapistima.

Pojedini filmovi polemiziraju društvene teme, poput filma o spomeniku žrtvama fašizma u Čikešima pod nazivom "Da bi počivali u miru", ili se prisjećaju značajnih osoba poput o. Ante Gabrića.

Istaknuti hrvatski filmski redatelj Branko Ištvančić predsjedavat će ovogodišnjim žirijem Festivala, koji će među 13 filmova u službenoj konkurenciji odabrati najbolji film Festivala te najboljeg redatelja, scenarista, snimatelja, skladatelja i montažera.

Ištvančić je autor filma "Draga Gospa Ilačka" koji je kao pobjednik prošlogodišnjeg 1. Festivala hrvatskih vjerskih filmova prvi primio Gran prix - kipić Ivana Pavla II. i nagradu za najbolju glazbu. Ostali članovi žirija su Silvio Mirošničenko, filmski redatelj iz Zagreba, Goran Moravček, povjesničar kulturne baštine iz Rijeke, Siniša Pucić, teolog i novinar iz Rijeke te Igor Modrić, filmski redatelj i montažer iz Kastva.

Nagrade najuspješnijim autorima filmova bit će uručene u subotu, 11. lipnja, u Auli pape Ivana Pavla II.

(Hina) xsp/pp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙