FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kampanja za povećanje udjela zastupnica u Saboru "Uravnotežimo se!"

Autor: dber
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - U Hrvatskom saboru, u protekla tri izborna ciklusa: 2000., 2003. i 2007. godine, udio žena bio je između 21 i 25 posto, a izbori pred nama prilika su da se taj postotak poveća i da se uspostavi uravnotežena zastupljenost oba spola u političkom odlučivanju, kazala je predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac-Radin u Europskom domu u Zagrebu gdje je danas počela kampanja za povećanje udjela žena u Hrvatskom saboru na parlamentarnim izborima 2011.

Kampanju koja će potrajati do kraja godine predstavile su članice nekoliko nevladinih udruga, a financijski je podržava Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.

Štimac-Radin je naglasila kako im je želja u idućem sazivu Sabora probiti "stakleni strop" od 20 zastupnica pa su i svi programi ženskih nevladinih udruga usmjereni k tome cilju.

Podsjetila je da su sličnu kampanju županijska povjerenstva Ureda i nevladine udruge provele 2009. uoči lokalnih izbora, kad je bilo vidljivo povećanje udjela žena u upravljanju i odlučivanju na lokalnoj razini, u županijskim skupštinama i općinskim vijećima - što je, dodaje, i iz EU ocijenjeno dobrim napretkom.

Izrazila je nadu da će tako biti nakon parlamentarnih izbora i u Hrvatskom saboru, gdje je danas, s 25 posto zastupnica i 75 posto zastupnika, neravnoteža u parlamentu očigledna.

Napomenula je da političke stranke imaju zakonsku obvezu uvrštavanja najmanje 40 posto podzastupljenog spola na izborne liste za sve razine izbora, ali i dodala kako, nažalost, još uvijek nema konkretnih sankcija ako se to ne poštuje jer je zakonodavac predvidio određeno vrijeme da stranke "demokratski sazriju" i da izrade programe kojima bi privukli žene za članstvo i za stranačke aktivnosti.

Centar za ženske studije "Ad acta - stop rodnoj diskriminaciji na izbornim listama" kampanju će provoditi u Zagrebu, Vukovaru, Osijeku i Puli, a posebno će se obraćati čelnicima i čelnicama političkih stranaka.

Skupina udruga u kojoj su i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i B.a.B.e. će izraditi tzv. ženski manifest na temelju ankete među ženama i odgovora na pitanje "Što žene žele od buduće Vlade?", a Cenzura Plus i partnerske udruge s područja Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije nastojat će povećati "vidljivost" zakona o ravnopravnosti spolova odnosno paketa antidiskriminacijskog zakonodavstva.

Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda Homo u Istri će provesti medijsku kampanju i nekoliko radionica, a specijaliziranim radijskim emisijama o ravnopravnosti spolova i ženama političarkama istok Hrvatske "pokrit" će Vukovarski institut za mirovna istraživanja i obrazovanje i partneri.

U okviru kampanje na HRT-u će besplatno biti prikazan TV i radijski promidžbeni spot "Uravnotežimo se!".

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙