FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za ravnopravnost spolova o financiranju ženskih skloništa

Autor: tkol
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - Na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova danas je bilo riječi o dorađenom prijedlogu Zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta koja vode organizacije civilnog društva, te je upozoreno kako je dosadašnji model financiranja autonomnih ženskih skloništa neodrživ i dovodi u pitanje njihov rad.

Dosadašnji sustav financiranja autonomnih ženskih skloništa putem ugovora s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te gradovima i županijama nije, kako su kazale predstavnice tih skloništa, kvalitetno rješenje jer nigdje ne stoji da su oni obvezni sklapati ugovore sa skloništima.

Na taj način autonomna ženska skloništa ovise o nečijoj dobroj volji, kazala je predstavnica autonomnih ženskih skloništa Neva Toelle.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik mišljenja je kako je donošenje Zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta obveza države jer, kako je ocijenila, dosadašnji ugovori o financiranju ne jamče razinu održivosti skloništa kakvu bi jamčio jedan takav zakon.

Zakon je podržala i dječja pravobraniteljica Mila Jelavić uz primjedbu da u njemu nije definirano rješenje stručnog nadzora.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol kazala je kako će taj zakonski prijedlog biti upućen vladi te kako očekuje da ga se se pošalje u saborsku proceduru.

Mišljenja sudionica današnjeg skupa nije međutim dijelio i državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branaitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić koji je ustvrdio kako „u financiranju autonomnih ženskih i drugih skloništa nema problema“.

„Mi ne zadiremo u autonomiju skloništa, ali moramo imati nadzor da vidimo kako se novci troše“, poručio je.

Što se tiče predstavljenog zakonskog prijedloga rekao je da „treba doraditi pitanje stručnog nadzora i kontrole financijskih sredstava“.

„Ne može se većina dobivenih sredstava trošiti na plaće zaposlenih“, rekao je Adanić.

Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja je u ime svih autonomnih skloništa sastavila prijedlog Zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta koja vode organizacije civilnog društva rekla je da se njime predviđa financiranje skloništa s tri razine tijela izvršne vlasti – resornog ministarstva, županije i gradova. Svaka razina trebala bi participirati s trećinom troškova, a sredstva bi trebala biti proslijeđena na žiro račune organizacija civilnog društva na vrijeme, rekla je Bezbradica Jelavić. To znači, kako je pojasnila, u siječnju tekuće godine za siječanj te iste godine, pa nadalje za mjesece koja slijede, kako ne bi bilo kašnjenja u plaćanju, a iznosi bi trebali biti predvidivi, što u današnjem ugovornom modelu nije slučaj.

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova o prijedlogu Zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta koja vode organizacije civilnog društva raspravljao je prije nešto više od mjesec dana, a na današnjoj sjednici predstavljen je dorađeni zakonski prijedlog.

(Hina) xkt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙