FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švaljek i Jovanović o rezultatima anketnog istraživanja korupcije

Autor: dmak
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - Ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek smatra da brojka od 11 posto građana koji su imali neka iskustva s koruptivnim aktivnostima, kako pokazuju rezultati danas predstavljenog istraživanja o korupciji, nije velika, ali se ne može ignorirati.

Bilo bi dobro istražiti iskustva pojedinaca i poslovnog sektora s koruptivnim aktivnostima u javnom sektoru i tu bi se u potpunosti razotkrio taj fenomen korupcije u Hrvatskoj, rekla je Švaljek nakon što je predstavljeno "Anketno ispitivanje kućanstava o korupciji i drugim oblicima kriminala u Hrvatskoj" Ekonomskog instituta.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović izjavio je kako je istraživanje pokazalo da je stvarna korupcija u Hrvatskoj manja od percepcije.

Postojanje administrativne korupcija pokazuje da još uvijek ima problema, no u njezinom sprječavanju veliku ulogu ima i promjena svijesti hrvatskih građana da nije potrebno dati mito da bi se dobila zdravstvena usluga. Mene kao liječnika najviše rastužuje da je najveći postotak ove razine korupcije upravo u zdravstvu, a najveća je šteta kada čovjek za svoje zdravlje mora dodatno plaćati, rekao je Jovanović.

Zdravstvo i prosvjeta moraju biti područja nulte stope tolerancije na korupciju ne samo na deklarativnoj razini, dodao je.

Istraživanje je pokazalo je da se nepotizam i davanje mita kod zapošljavanja temelji na rodbinskim vezama, što je zabrinjavajuće, a nastala šteta je nemjerljiva, smatra Jovanović, navodeći primjer "pisma barba Luki" (pismo Ivana Medaka predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću, kojeg su objavili mediji, u kojem traži da se riješi pitanje njegova zaposlenja) kao najbolji dokaz nepotizma kod zapošljavanja. Izrazio je zadovoljstvo što je korupcija ispod nacionalnog prosjeka na području Istri, Primorju i Gorskom kotaru s kojeg dolazi.

(Hina) xdm yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙