FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni rezultati projekta zaštite financijskih interesa EU-a

Autor: mpuk
ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Rezultati europskog projekta zaštite financijskih interesa Europske unije u Hrvatskoj, vrijednog 250.000 eura, predstavljeni su danas u Informacijskom centru EU-a u Zagrebu.

Twinning light projekt "Jačanje AFCOS sustava s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije u Hrvatskoj" financiran je u sklopu programa IPA 2007., a proveden je u suradnji s rumunjskim odjelom za borbu protiv prijevara.

"Borba protiv prijevara i nepravilnosti ključ je za članstvo u Europskoj uniji i upravljanje strukturnim fondovima", kazao je Jean-Marie Moreau, šef Odjela za provedbu projekata, jačanje institucija i socijalnu koheziju Delegacije EU-a u Hrvatskoj.

Dodao je da je kroz projekt učinjen izniman napredak, uvedene mnoge mjere i poboljšan sustav izvješćivanja o nepravilnostima i prijevarama u korištenju europskih sredstava, ali i da još mnogo toga treba učiniti za djelotvorno upravljanje sredstvima.

U sklopu projekta, koji je trajao osam mjeseci, unaprijeđene su procedure, provedena edukacija za predstavnike AFCOS sustava, hrvatskog sustava protiv prijevara, te izrađeni promotivni materijali i provedene promotivne aktivnosti s ciljem jačanje svijesti o suzbijanju prijevara, rečeno je na prezentaciji.

"U susret članstvu u EU pred Hrvatskom su novi izazovi kako što bolje apsorbirati sredstva iz EU-a, ali i kako što bolje i učinkovitije njima upravljati", kazala je Mirjana Jurić, načelnica Samostalnog odjela za suzbijanje nepravilnosti i prijevara pri Ministarstvu financija.

Dodala je da su ostvareni rezultati projekta značajno unaprijedili hrvatski AFCOS sustav u području prevencije, otkrivanja, izvještavanja i praćenja slučajeva nepravilnosti i prijevara te ojačali koordinativnu ulogu odjela za suzbijanje nepravilnosti i prijevara.

Samostalni odjel za suzbijanje nepravilnosti i prijevara neposredbno surađuje s OLAF-om, Europskim uredom za borbu protiv prijevara, te ima koordinativnu ulogu između mreže tijela koja koriste i upravljaju sredstvima pomoći EU-a i mreže tijela koja se bave suzbijanjem prijevara i korupcije.

(Hina) xmpv yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙