FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb Pride 2011. održat će se 18. lipnja

Autor: ntod
ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Jubilarni Zagreb Pride održat će se ove godine 18. lipnja, a njegova tema bit će proslava deset godina njegova održavanja i aktivizma osoba okupljenih oko Pridea, priopćio je danas organizator - Udruženje Zagreb pride.

Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe)-Okupljanje sudionika počet će na Trgu žrtava fašizma u subotu, 18. lipnja, u 14 sati, a nakon prolaska centrom grada povorka će stići na Zrinjevac, gdje će se održati javni skup s prigodnim govorima i zabavnim programom.

Skup na Zrinjevcu, kao i ovogodišnja manifestacija, nosi naziv "I budućnost je naša". U danima prije same Povorke ponosa održat će se niz političkih, kulturnih i zabavnih događaja.

Organizator poručuje kako ovogodišnji program Zagreb Pridea reflektira, kao i svake godine, izabranu temu, a to je, navodi se, "deset godina aktivizma i pobjeda, deset godina rasta, ali i otpora, osnaživanja, solidarnosti i izgradnje zagrebačke i hrvatske LGBTIQ zajednice i pokreta".

Događanja u sklopu Pride tjedna počinju sutra, predstavljanjem knjige "Stonewall – Pobuna koja je rasplamsala gay revoluciju", američkoga povjesničara Davida Cartera. Radi se o prvoj knjizi iz LGBT povijesti prevedenom na hrvatski jezik, posvećenoj početcima samoga pridea kao koncepta i nastanku suvremenog gay i lezbijskog pokreta u svijetu.

Manifestacija će završiti javnim skupom na Zrinjevcu na kojem će biti i proglašenje Homofoba, Homofrenda i LGBTIQ osobe desetljeća.

Udruženje Zagreb Pride je queer-feministička i antifašistička grupa koja se zalaže za solidarnost LGBTIQ zajednice, a protivi se nasilju i diskriminaciji LGBTIQ osoba. Članovi udruženja su Centar za LGBT ravnopravnost, ILGA Europe - IGLYO i InterPride - EPOA.

(Hina) pp/xntod yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙